Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 11:50

Χρειάζονται περισσότεροι ποδηλατόδρομοι στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει πλέον ότι ο υπάρχων ποδηλατόδρομος έχει κορεστεί καθώς ολοένα και περισσότεροι Καλαματιανοί επιλέγουν να μετακινηθούν προς και από το κέντρο της πόλης με ποδήλατο. Μόνο οι τυφλοί επίσης δεν βλέπουν ότι η συνύπαρξη ποδηλάτων, αυτοκινήτων και πεζών στους δρόμους και τους πεζόδρομους της πόλης εγκυμονεί κάθε δευτερόλεπτο κινδύνους για ατυχήματα και δυστυχήματα. Δεν είναι όμως, όπως λέγεται, μόνο η... δικαιοσύνη τυφλή. Θεόστραβες είναι και οι δυνάμεις της συντήρησης, οι οποίες αφού οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, τώρα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταστρέψουν οποιαδήποτε ελπίδα για το μέλλον. Ακολουθώντας αυτή την καταστροφική πολιτική, η δημοτική αρχή Καλαμάτας “δεν βλέπει” τις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης και την ίδια στιγμή σπαταλάει χρήματα για νέα δημαρχιακά μέγαρα. Οι άρχοντες της πόλης έχουν κάνει τις επιλογές τους και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία. Δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Θέλουν να διατηρηθούν ζωντανές οι δυνάμεις της παρακμής, που θα διασφαλίσουν με τη σειρά τους την επανεκλογή των σημερινών αρχόντων.

Ειδικά για τους ποδηλατόδρομους, ίσως δεν χρειάζεται να γράψουμε τίποτα νεότερο από όσα γράφαμε στις 7 Νοεμβρίου 2011:

Ουσιαστικά η δημοτική αρχή επεκτείνει τους τουριστικούς ποδηλατοδρόμους και δεν εντάσσει το ποδήλατο στην κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης. Υπάρχει άλλη πρόταση; Υπάρχει, είναι χρυσοπληρωμένη και αραχνιάζει στα συρτάρια του Δημαρχείου. Είναι η πρόταση του συγκοινωνιολόγου Κώστα Ζέκκου για δημιουργία ενός δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, στους οποίους θα απαγορεύεται η κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, λωρίδες των οδών Αθηνών και Λακωνικής θα γίνουν ποδηλατοδρόμοι ώστε να μετακινούνται μέσω αυτών προς και από το κέντρο οι κάτοικοι της δυτικής και της ανατολικής πόλης αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, προβλέπεται η ήπια πεζοδρόμηση πολλών δρόμων του κέντρου έτσι ώστε ανά δύο παράλληλους δρόμους ο ένας να χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς και ποδήλατα. Για παράδειγμα θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα στην Παναγιώτη Καίσαρη, ενώ η Πολυχάρους θα είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. 
Οπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, η εφαρμογή της μελέτης του κ. Ζέκκου δεν απαιτεί χρήματα. Το μόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας είναι πολιτική βούληση. Αν η δημοτική αρχή κλείσει τα αυτιά της και δεν ακούσει τις σειρήνες των κοντόφθαλμων συμφερόντων, θα γράψει Ιστορία. Διαφορετικά θα γράφουμε εμείς άρθρα για τον ποδηλατόδρομο.

Σε κάθε περίπτωση τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από τη δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων θα είναι περισσότερα από αυτά των πεζόδρομων. Η πεζοδρόμηση της Αριστομένους και της Ιατροπούλου έδειξαν και στους πλέον ανόητους το δρόμο της ανάπτυξης. Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων μπορεί να απογειώσει τον αριθμό των επισκεπτών της Καλαμάτας, ειδικά αν το ποδήλατο αναδειχθεί σε λειτουργική ατραξιόν της πόλης”.

Εμείς τα γράψαμε, εμείς τα... διαβάσαμε. Το αυτί των αρχόντων δεν ιδρώνει με άρθρα. Στο ίδιο πνεύμα με τους άρχοντες όμως, κινείται και η αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας. Το ποδήλατο υπάρχει μόνο στα προεκλογικά φυλλάδια των παρατάξεων της μειοψηφίας, καθώς μέχρι τώρα δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι ποδηλάτες. Να πιέσουν τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία νέων ποδηλατόδρομων. Στο πλαίσιο αυτής της σκέψης δημιουργήθηκε στο Facebook μια ομάδα με τίτλο “Περισσότεροι ποδηλατοδρόμοι στην Καλαμάτα”. Θα τη βρείτε στη διεύθυνση http://www.facebook.com/groups/242784862486105.

Ο στόχος είναι προφανώς ένας και μοναδικός: Να αποκτήσει η ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, ώστε να αισθανθεί την πίεση η δημοτική αρχή... και να δημιουργήσει περισσότερους ποδηλατόδρομους στην Καλαμάτα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 11:54