Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 13:21

Η σκούρα Νέα Δημοκρατία στο δρόμο για την εξουσία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Το 2004 τα μέλη του ΠΑΣΟΚ φώναζαν στο Γιώργο Παπανδρέου: “Γιώργο άλλαξε τα όλα!”. Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από το Ζάππειο διαμήνυσε: “Στόχος μας είναι να τα αλλάξουμε όλα! Και το μοντέλο ανάπτυξης και το μοντέλο διακυβέρνησης”. Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο κ. Σαμάρας άνοιξε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος ή αν απλώς μιλάει για σαρωτικές αλλαγές επειδή διάβασε προσεκτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Πολύ φοβάμαι όμως ότι σύντομα θ' αρχίσει να ψάχνει το... στόχο του, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου έψαχνε τα λεφτά που... υπήρχαν προεκλογικά και χάθηκαν στην πορεία. 
Ακόμα λοιπόν κι αν ο κ. Σαμαράς θελήσει πράγματι να τα αλλάξει όλα, δεν θα καταφέρει τίποτα απολύτως γιατί τα στελέχη που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, υπηρετούν μέχρι σήμερα με περισσή αφοσίωση τα προνόμια των συντεχνιών και τη... μεγάλη ιδέα του πελατειακού κράτους.
Ο κ. Σαμαράς εκλέγεται βουλευτής από τη δεκαετία του 1970 - και άρα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τα στελέχη του κόμματός του έχουν θυσιάσει στο βωμό της αναρρίχησης την... αξιοκρατία, καθώς δεν μπορούσαν να πολιτεύονται με το σταυρό στο χέρι όταν οι αντίπαλοι έκαναν ρουσφέτια. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τις επιτελικές θέσεις τις κατέχουν οι πρωταθλητές του ρουσφετιού που δε γνωρίζουν να κάνουν τίποτα περισσότερο από τσιμεντοστρώσεις, διορισμούς και επικοινωνιακές σχέσεις. Αν ήξεραν να κάνουν περισσότερα πράγματα, να είστε σίγουροι ότι όλοι θα το είχαμε αντιληφθεί... κι ότι δεν θα υπήρχαν αναποφάσιστοι σε αυτές τις εκλογές.
Αλήθεια, τι περισσότερο ή λιγότερο κάνουν οι 6 γαλάζιοι δήμαρχοι της Μεσσηνίας απ' όσα έκαναν οι πρωτομάστορες του πελατειακού κράτους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία; Τίποτα απολύτως. Οι 6 γαλάζιοι δήμαρχοι είναι εξίσου ανίκανοι με τους πράσινους συναδέλφους τους καθώς όλοι μαζί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι 6 γαλάζιοι δήμαρχοι είναι επίσης ανίκανοι να κλείσουν τις λακκούβες στους δρόμους, αλλά ικανοί να μιλούν... 8 συνεχόμενες ώρες μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Οι περισσότεροι από αυτούς στην προηγούμενη θητεία τους υπηρέτησαν αγόγγυστα το πελατειακό κράτος, διαφημίζοντας χωρίς αιδώ τις προσλήψεις του άθλιου θεσμού των "Stage". Οι υπόλοιποι γνώριζαν για το αλισβερίσι αλλά δε μιλούσαν - και εξακολουθούν να μη μιλούν.
Οι 6 γαλάζιοι δήμαρχοι γενικώς παριστάνουν τους ανήξερους, κάνοντας ότι δε γνωρίζουν τίποτα για το... φόνο της χρεοκοπίας. Κάνουν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για τις υπερτιμολογήσεις των δημόσιων έργων. “Ξεχνούν” να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους συνήθεις μεγαλοοφειλέτες. Εκφράζουν με περισσή ευκολία την  αλληλεγγύη τους στα παράλογα αιτήματα των συντεχνιών. Γενικώς εκφράζουν απολύτως το βαθύ κόμμα και το πελατειακό κράτος.
Το πελατειακό κράτος έχουν υπηρετήσει και οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν εκλεγούν θα κληθούν να κυβερνήσουν καθώς θα διοριστούν σε διευθυντικές θέσεις δημοσίων οργανισμών ή φορέων.
Διαβάζουμε για παράδειγμα σε πολλά βιογραφικά ότι οι φέρελπις υποψήφιος ήταν στέλεχος της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ. Ρωτάω λοιπόν εγώ ο αφελής: Δεν... άκουσε ποτέ ο υποψήφιος για τους γαλάζιους φοιτητοπατέρες που μοίραζαν μεταπτυχιακά, με αντάλλαγμα ψήφους για την εκλογή του πρύτανη; Αν δεν πήρε χαμπάρι τίποτα, είναι ηλίθιος και άρα ανίκανος να διοικήσει. Αν άκουσε και δεν μίλησε, υπηρέτησε τη διαφθορά και άρα θα συνεχίσει να την υπηρετεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ταχθεί με τις δυνάμεις που πολεμούν τους φοιτητοπατέρες. Το ίδιο θα πράξουν και οι γιατροί που δεν είδαν τα "φακελάκια", οι μηχανικοί που δεν είδαν τους στημένους διαγωνισμούς, οι δικηγόροι που δεν ξέρουν συναδέλφους τους με αδήλωτες καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ - και γενικώς όλοι οι γαλάζιοι υποψήφιοι που μέχρι χθες ζούσαν στον υπέροχο κόσμο που γκρέμισε το... μνημόνιο.
Εννοείται ότι δεν είναι διεφθαρμένα μόνο τα γαλάζια στελέχη. Εξίσου διεφθαρμένα είναι και τα πράσινα. Εννοείται επίσης ότι τα πράσινα και τα γαλάζια στελέχη είναι περισσότερο... εκτεθειμένα στη διαφθορά επειδή τα δυο αυτά κόμματα μονοπώλησαν την εξουσία. Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι το βαθύ ΠΑΣΟΚ και η... σκούρα Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν ν' αλλάξουν το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν.
Αργά και βασανιστικά, όπως χθες αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, έτσι αύριο θα αντιληφθούμε ότι δεν θ' αλλάξουν όλα με μαγικό τρόπο. Θ' αλλάξουν αργά και βασανιστικά... και κυρίως όταν θα πάψουμε να έχουμε ψευδαισθήσεις και να πιστεύουμε ότι θα μας σώσουν οι μεσσίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 12:05