Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 15:07

Οι χαμένοι νικητές και οι «άχαστοι» ηττημένοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η επικράτηση της Ν.Δ. και μάλιστα με αυτοδυναμία λύνει τα χέρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει την πολιτική του. Εχει καθαρό πολιτικό ορίζοντα τετραετίας και την ευχέρεια να κυβερνήσει με αυτούς που θεωρεί ότι μπορούν να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται εκ του αποτελέσματος και από αυτό επιβραβεύεται ή καταψηφίζεται. Το βασικό στοιχείο που κρίνει την επιτυχία μιας κυβέρνησης είναι η οικονομία. Αν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και αύξηση εισοδήματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών η κυβέρνηση έχει πλεονέκτημα, αν όχι, υπάρχει πρόβλημα. Από την πορεία της οικονομίας θα κριθούν και οι εξελίξεις στο γενικότερο πολιτικό επίπεδο.

Τοπικά η κυριαρχία της Ν.Δ. σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο είναι αναμφισβήτητη. Τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν πλέον την ευθύνη να προχωρήσουν σε μια σειρά κινήσεων που θα τονώσουν την τοπική οικονομία στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Η προώθηση των οδικών έργων υποδομής είναι βασικό ζητούμενο και οι σχετικές δεσμευτικές ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα αν επιθυμούν να υπάρχουν αποτελέσματα. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μπροστά τους μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία δεν μπορούν να αποφύγουν ρίχνοντας τις ευθύνες από εδώ και από εκεί, αντίθετα θα καλούνται να απολογηθούν γι’ αυτό που δεν έπραξαν. Περίοδος χάριτος και ανοχής δεν υπάρχει. Και αυτό καλό είναι να το έχουν υπόψη τους και να πορευτούν από σήμερα αναλόγως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κεντροαριστερό κόμμα. Το πρόβλημα είναι ότι η Κεντροαριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία δεν είναι πανευρωπαϊκά στα καλύτερά τους, δεν έχουν δηλαδή μια ξεκάθαρη ατζέντα για τη διαχείριση της οικονομίας αλλά και των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια. Στον ελληνικό μικρόκοσμο μπορεί να κάνεις καριέρα καταδικάζοντας «αυτούς που… χρεοκόπησαν τη χώρα», αλλά αν ο «βάρβαρος» φέρει οικονομική ανάπτυξη πρέπει να πεις κάτι άλλο και εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα.

Είμαστε στην αρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει πάντα στην κυβέρνηση και η επιτυχία ή η αποτυχία στην οικονομία κάνουν τους χαμένους νικητές και τους «άχαστους» ηττημένους.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 14:00