Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 16:02

Οι κεφτέδες με γεύση γαύρου δηλητηριάζουν τον τουρισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο τουρισμός, σύμφωνα με τη στερεότυπη έκφραση, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Οσο τετριμμένο όμως κι αν θεωρείται το συγκεκριμένο κλισέ, αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματικότητα. Ο τουρισμός είναι από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την ελληνική οικονομία και ένας από τους πυλώνες που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Αν λοιπόν δεν συμβούν γεγονότα που θα εξαθλιώσουν οικονομικά το σύνολο των πελατών στους οποίους απευθύνεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομικής μας ανάκαμψης. Αυτό βέβαια... δεν θα συμβεί αν συνεχιστεί η πορεία που είχε ο τουρισμός μέχρι τώρα, και κυρίως αν δεν απομονωθούν -μέχρι να μηδενιστούν- οι λογικές «ό,τι αρπάξουμε κι όσους περισσότερους κοροϊδέψουμε».

Η καλοκαιρινή αρπαχτή που ξεκινά από τον «πολιτισμό», με καλλιτέχνες για τα πανηγύρια, και φτάνει μέχρι τον τελευταίο καφενέ του μικρότερου παραθαλάσσιου χωριού, που χρεώνει το ποτήρι νερό βρύσης για... Perrier, πρέπει να αποτελέσει θλιβερή ανάμνηση. Τα ψέματα και οι αυταπάτες έχουν τελειώσει: Χρειάζεται επαγγελματισμός και πραγματική κοστολόγηση των υπηρεσιών που  παρέχει ο καθένας.

Υπάρχουν πελάτες που θα προτιμήσουν το φτηνό δωμάτιο και φαγητό, όπως και άλλοι που θα επιλέξουν το ακριβότερο και πιο πολυτελές. Κανένας όμως δεν είναι πλέον διατεθειμένος να πληρώνει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να τηγανίζεις στο ίδιο λάδι ψάρια και μετά... κεφτέδες τους οποίους χρεώνεις όσο ένα καλό εστιατόριο, ενώ παριστάνεις τον ποιοτικό καταστηματάρχη που μάλιστα διαθέτει κι άποψη για το μέλλον του τόπου και της οικονομίας!

Την περασμένη εβδομάδα βρεθήκαμε σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, την Κρήτη, και διαπιστώσαμε αφενός ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και αφετέρου ότι εμείς ως περιοχή έχουμε να διανύσουμε τεράστια απόσταση για να κατακτήσουμε ακόμα και τα απολύτως αυτονόητα. Δεν χρειάζεται π.χ. να ρωτάς τους πελάτες «να κεράσουμε ένα φρούτο;». Πηγαίνεις το κέρασμα χωρίς ανόητες ερωτήσεις και φροντίζοντας να είναι εξαιρετικό - γιατί η τελευταία εικόνα μένει. Αυτό και πολλά ακόμα αυτονόητα πρέπει να κατακτηθούν. Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι κυρίως ζήτημα τοπικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων. Πέρα από τον επιμερισμό των ευθυνών στον έναν ή τον άλλο παράγοντα ή φορέα, η ουσία του προβλήματος είναι ότι οι πελάτες έχουν απαιτήσεις που εμείς δεν μπορούμε να τις καλύψουμε.

Αντί λοιπόν να δείχνουμε ο ένας με το δάχτυλο τον άλλο, μήπως θα έπρεπε να συζητηθούν χωρίς φόβο και πάθος τα ουσιαστικά προβλήματα στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή μας; Μήπως, για παράδειγμα, ζητάμε πολλά χρήματα ενώ παρέχουμε ελάχιστες υπηρεσίες σε σχέση με ανταγωνιστικές περιοχές; Μήπως έχει ξεπεραστεί το συγκεκριμένο μοντέλο τουρισμού που πουλούσαμε επί σειρά ετών; Μήπως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι προσφέρουμε και πού απευθυνόμαστε; Μήπως είναι η ώρα να δούμε τα πράγματα των τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή από μηδενική βάση; Μήπως τα δεδομένα που ανοίγουν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι αλλά και η λειτουργία της Costa Navarino στη Μεσσηνία θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε νέους τρόπους προγραμματισμού, βάζοντας τέλος σε... αυτοσχεδιασμούς μικροσυμφερόντων;

Η Πελοπόννησος έχει μπροστά της μια ιστορική οικονομική ευκαιρία: Την ώρα που καταρρέει το μοντέλο της αρπαχτής στους ελληνικούς δημοφιλείς προορισμούς, η περιοχή μας μπορεί να αναδειχτεί σε νέο ισχυρό τουριστικό πόλο. Η γειτνίασή της με την Αθήνα, τα σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία που διαθέτει, οι κλιματολογικές συνθήκες που επιτρέπουν αξιοποίηση και των 4 εποχών του χρόνου, καθώς και η σπάνια ομορφιά σε τοπία και παραλίες, συνθέτουν ένα πλέγμα συγκριτικών πλεονεκτημάτων που η αξιοποίησή τους αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων χρόνων.

Το κακό είναι ότι αντί να δούμε την Πελοπόννησο ως νησί και να αναδείξουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ασχολούμαστε με την κατασκευή αεροδρομίων στο χωριό μας! Τις τελευταίες ημέρες το Διαδίκτυο κατακλύζεται από ένα εύστοχο διαφημιστικό σποτ της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ οι δικοί μας ακόμα ετοιμάζουν... χρυσοπληρωμένα πακέτα «προβολής», με στόχο τη συντήρηση του προπαγανδιστικού μηχανισμού. Αυτό ήξεραν, έτσι αναδείχτηκαν, με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουν. Αποτελούν απλώς παρελθόν... που ελπίζουμε ότι δεν θα μετατραπεί σε εφιαλτικό.

panagopg@gmail.com