Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 22:29

Να κλείσει το θέμα με τα στρατόπεδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να κλείσει το θέμα με τα στρατόπεδα

 

Η υπόθεση του στρατοπέδου της Καλαμάτας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αγκυλώσεων και παλαιοκομματικών εμμονών.

Είναι από αυτά τα ζητήματα που το πολιτικό σύστημα αρνείται να αντιμετωπίσει με όρους δημοσίου συμφέροντος. Αντί να γίνει μια ειλικρινής και έντιμη συζήτηση για το πού και για ποιους λόγους θα υπάρχουν στρατόπεδα και κέντρα νεοσυλλέκτων, ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του κατά πώς τον βολεύει. Είναι δυνατόν η χώρα να έχει τα ίδια στρατόπεδα και κέντρα εκπαίδευσης με αυτά που είχε το 1950 και το 1960, όταν έχει μειωθεί η θητεία αλλά και οι στρατεύσιμοι πάνω από 70%; Είναι δυνατόν να διατηρούνται μονάδες για να δίνονται επιδόματα θέσης και να αποστρατεύονται με βαθμούς νεότατοι αξιωματικοί για να προαχθούν οι κάθε φορά ημέτεροι; Αλήθεια, πόσο στοίχισε όλη αυτή η ιστορία με τα στρατόπεδα και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν δεν ματαιωνόταν το σχέδιο που είχε ξεκινήσει πριν από το 2004 για την αναδιάρθρωση των μονάδων;

Η χώρα αλλά και η τοπική οικονομία χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που θα κοιτούν μπροστά. Θα προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους και όχι να κρατούν χαρακώματα. Οι τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ. θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν μάχες με φαντάσματα του παρελθόντος. Δεν μπορεί τα στελέχη της να θέλουν να διατηρήσουν στρατόπεδα και να ανοίξουν ξανά κέντρα νεοσυλλέκτων που έχουν κλείσει και την ίδια ώρα να εξαγγέλλονται μειώσεις φόρων. Δεν γίνονται αυτά. Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Η χώρα χρειάζεται αλήθεια και έντιμη συζήτηση των προβλημάτων.

Τα κέντρα νεοσυλλέκτων και μια σειρά στρατοπέδων πρέπει να κλείσουν για λόγους οικονομικούς αλλά και επιχειρησιακούς. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός καλό θα ήταν να παρουσιάσουν το σχέδιό τους και να κλείσουν το ζήτημα αλλά και τις ονειροφαντασίες διαφόρων παραγόντων. Ταυτόχρονα, οφείλουν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των χώρων που απελευθερώνονται προς όφελος της κάθε τοπικής οικονομίας και της χώρας συνολικότερα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μάχες του παρελθόντος και όσο περισσότεροι το καταλάβουν, από πολίτες και πολιτικούς, τόσο συντομότερα θα γίνουμε μια κανονική χώρα. 

panagopg@gmail.com