Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 16:32

Οι ανεξάρτητοι αλλά εξαρτημένοι Συμπαραστάτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι ανεξάρτητοι αλλά εξαρτημένοι Συμπαραστάτες

 

Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη ξεκίνησε με τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά ατύχησε στην εφαρμογή του. Ο θεσμός αποτελεί αντιγραφή επιτυχημένου μοντέλου άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά εδώ είναι… Βαλκάνια.

Θεσμοί όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη για να προχωρήσουν και να αποδώσουν στον βαλκανικό Νότο θα πρέπει να περάσουν πολλά ακόμα χρόνια και να συντελεστούν και νέες πολιτικές και οικονομικές χρεοκοπίες για να καταφέρουμε να αντιγράψουμε επιτυχημένα μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών. Ο συγκεκριμένος θεσμός έχει απολύτως απαξιωθεί και αυτό οφείλεται στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες τον χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν κατά βάση για να βολέψουν πολιτικούς τους φίλους.

Είναι αστείο να παριστάνει κάποιος τον Συμπαραστάτη του Δημότη -δηλαδή τον ανεξάρτητο θεσμικό παράγοντα- και ταυτόχρονα να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του δημάρχου ή της αντιπολίτευσης. Το πρόσωπο του Συμπαραστάτη του Δημότη πρέπει να είναι και να φαίνεται ανεξάρτητο και χωρίς δεσμεύσεις με την πολιτική εξουσία. Μόνο έτσι μπορεί να ασκήσει με αποτελεσματικό τρόπο το ρόλο του. Το λίγο απ’ όλα και τα θολά πλαίσια μπορούν να εξυπηρετούν καταστάσεις, αλλά δεν είναι αυτό που έχουν ανάγκη οι πολίτες και η χώρα συνολικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει άμεσα τη λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού και να προβεί σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία του. Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξη του συγκεκριμένου θεσμού. Το Δημόσιο έχει ανάγκες και τα λεφτά που δίνονται για τη συγκεκριμένη θέση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με αποτελεσματικότερο για τον πολίτη τρόπο. Η χώρα πρέπει να αφήσει στην άκρη το παλαιοκομματικό της παρελθόν και να αποκτήσει δομές και θεσμούς που θα βοηθούν τους πολίτες και τις υπηρεσίες. Το τοπικό πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις κουτοπονηριές και να επιλέξει πρόσωπα που να μπορούν τουλάχιστον να δηλώνουν ανεξάρτητα. Οι υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές δεν είναι και δεν μπορούν να παριστάνουν τους ανεξάρτητους, άρα είναι ακατάλληλοι για Συμπαραστάτες του Δημότη. Είναι βεβαίως απολύτως κατάλληλοι για συνεργάτες της δημοτικής ή της περιφερειακής αρχής και αυτό τον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσουν.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 15:55