Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 20:53

Υπεύθυνη ενημέρωση για την εγκατάσταση προσφύγων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Υπεύθυνη ενημέρωση για την εγκατάσταση προσφύγων

 

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι σαφές ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε, θα πρόκειται για οικογένειες οι οποίες θα εγκατασταθούν σε σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτή τη στιγμή όμως δεν γνωρίζουμε ούτε αν υπάρχουν ούτε πού βρίσκονται αυτά τα σπίτια και οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Η εγκατάσταση προσφύγων σε περιοχές εκτός των νησιών είναι μια αυτονόητη πολιτική πράξη της κυβέρνησης. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να παραμένουν στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, και ταυτόχρονα οι νησιωτικές περιοχές της χώρας δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Οι πολίτες της υπόλοιπης χώρας -και της Μεσσηνίας- δεν δείχνουν πάντως πρόθυμοι να βοηθήσουν στην ανακούφιση των νησιών και στη συνολικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. «Να τους πάτε αλλού και όχι στην αυλή μας»: Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη, αποτέλεσμα του λαϊκισμού των ακραίων φοβικών φωνών.

Ακούγονται τραγικά πράγματα εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων. Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, και το δηλητήριο που έχει χυθεί δεν αφήνει περιθώρια για ψύχραιμες προσεγγίσεις διαχείρισης του προβλήματος. Η «ελληνική φιλοξενία» και όλα τα άλλα αυτοθαυμαστικά του έθνους και του λαού μας... είναι προφανώς για τα σχολικά εκθεσάρια.   

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα και με ειλικρίνεια τις τοπικές κοινωνίες. Να μαζέψει τους δημάρχους και να τους ενημερώσει λεπτομερώς για το πόσοι και πού θα εγκατασταθούν. Να τρέξει μία θετική καμπάνια ενημέρωσης και να δώσει διαβεβαιώσεις στους πολίτες που φοβούνται το ξένο και το διαφορετικό.

Τα μισόλογα και το κρυφτούλι δεν βοηθούν κανέναν, αντίθετα αυξάνουν την καχυποψία και τελικά τις αντιδράσεις. Κανένας δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος και καμία λύση για μεγάλο πρόβλημα δεν επιβλήθηκε στα μουλωχτά. Είναι καιρός να σταματήσει το κρυφτούλι για την εγκατάσταση προσφύγων.