Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 23:12

Μια ακόμα χαμένη αναπτυξιακή ευκαιρία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μια ακόμα χαμένη αναπτυξιακή ευκαιρία

 

Το κουβάρι του δρόμου Πάτρα - Πύργος θα αργήσει να ξεμπλέξει.

Η διαφαινόμενη συμφωνία παραχώρησης του δρόμου στην «Ολυμπία Οδό» έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση εργολάβου, ο οποίος έχει κερδίσει δύο από τα οκτώ τμήματα του δρόμου. Η υπόθεση προφανώς θα παραπεμφθεί στα δικαστήρια με άγνωστη κατάληξη. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που όλα πάνε καλά, μπουλντόζα δεν πρόκειται να μπει μέσα στο 2020.

Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο τμήμα έχει άμεση σχέση και με το μεσσηνιακού ενδιαφέροντος τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Οι υποσχέσεις για εκτέλεση του τμήματος ως δημόσιου έργου αποτελούν υπεκφυγές, μιας και όλοι ξέρουμε πλέον ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκτελεστεί οδικό έργο αν δεν ενταχθεί σε σύμβαση παραχώρησης. Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι Μεσσήνιοι παράγοντες κρατούν στάση αναμονής και δεν πιέζουν ασφυκτικά το υπουργείο να εντάξει στη συμφωνία με την «Ολυμπία Οδό» και το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Πρόκειται για μία ακατανόητη επιλογή, αν αναλογιστεί κανείς την ιδιαίτερη αναπτυξιακή βαρύτητα και σημασία του δρόμου που συνδέει την περιοχή με την Αρχαία Ολυμπία και το λιμάνι της Πάτρας.

Συζήτηση δεν έχει γίνει όμως και για το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό, το οποίο λόγω της δικαστικής απαγόρευσης διέλευσης του αυτοκινητόδρομου στον Καϊάφα έχει εξαιρεθεί. Οι προωθούμενες βελτιώσεις και συντηρήσεις είναι κατώτερες των αναγκών. Επιπρόσθετα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος θα φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός. Αν φτάσει στην Αρχαία Ολυμπία θα έχουμε κλειστή παράκαμψη του Πύργου; Σε ποιο σημείο θα υπάρξει σύνδεση με τον υπάρχοντα δρόμο; Μήπως να προωθηθεί μια νέα χάραξη που να βρίσκει την παλιά εθνική στο Σαμικό; Γιατί δεν προωθούνται παρακάμψεις οικισμών και κυρίως της Ζαχάρως;

Η ουσία είναι ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας δεν αποτελεί προτεραιότητα των Μεσσήνιων παραγόντων και αυτό πρέπει να αλλάξει. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν το τι θα γίνει την επόμενη πενταετία. Η απουσία διεκδίκησης θα καταγραφεί ως μια ακόμα χαμένη αναπτυξιακή ευκαιρία. 

panagopg@gmail.com