Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 18:44

Ολοι βλέπουν και... μυρίζουν το πρόβλημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η μπόχα των πυρηνελαιουργείων τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Τις οσμές φέτος τις έχουν μυρίσει κι αυτοί που μέχρι πρότινος διαβεβαίωναν ότι όλα έχουν καλώς - και αυτό είναι αναμφίβολα θετικό.

Εχει επανέλθει σε όλους η όραση και η όσφρηση... γεγονός που αποδεικνύει ότι η απομάκρυνση από την εξουσία μπορεί να προκαλεί άλλου τύπου προβλήματα, αλλά επαναφέρει βασικές αισθήσεις!

Τη φετινή σεζόν οι κλιματολογικές συνθήκες βοηθούσαν μέχρι πρόσφατα να μην υπάρχει καπνός και οσμές, κάτι που ανατράπηκε τις τελευταίες 10 μέρες. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όμως, στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά και της Καλαμάτας, είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη. Τώρα λοιπόν που κοιτάζουμε όλοι με τα ίδια μάτια και μυρίζουμε τα ίδια... αρώματα, μπορούμε να συζητήσουμε και για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, προκειμένου να δοθούν βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις.

Η εγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων στις συγκεκριμένες περιοχές δεν ήταν σωστή επιλογή, αλλά έγινε με νόμιμο τρόπο και με την έγκριση των αρμόδιων κρατικών και αυτοδιοικητικών οργάνων. Η λειτουργία τους έδειξε το λάθος της χωροθέτησης, αλλά είναι δύσκολη η μετεγκατάστασή τους γιατί απαιτούνται πόροι που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν εύκολα - και είναι άδικο βέβαια να φορτωθούν στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων είναι απαραίτητη για τα ελαιοτριβεία, δηλαδή για την ελαιοπαραγωγή. Αν κλείσουν άναρχα και η μεταφορά του ελαιοπυρήνα σε περιοχές εκτός Μεσσηνίας καταστεί ασύμφορη οικονομικά, τότε θα γεμίσουν τα ρέματα και τα ποτάμια, με πολλαπλάσιο τελικά περιβαλλοντικό κόστος.

Το πρόβλημα έχει λοιπόν πολλές διαστάσεις και η λύση του περνά μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Το πρώτο που χρειάζεται είναι η σύσταση και νομοθέτηση, αν χρειαστεί, ενός κανόνα λειτουργίας που θα ελαχιστοποιεί την όχληση. Το πώς θα συμβεί αυτό είναι δουλειά ειδικών επιστημόνων και τοπικών παραγόντων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, την οποία πλέον όλοι βλέπουμε και όλοι μυρίζουμε!

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 16:08