Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 16:53

Να μη φτάνουμε στην Αθήνα για έναν κολικό νεφρού!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας με ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε έργα εκατομμυρίων, που αφορούν όμως κτηριακές εγκαταστάσεις και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι μπορεί να μην έχουμε γιατρούς αλλά θα έχουμε ωραίο κτήριο και μηχανήματα, τα οποία πιθανότατα θα υπολειτουργούν λόγω της ελλιπούς στελέχωσης των αντίστοιχων ιατρικών μονάδων!

Η περιοχή, όπως λέγαμε και παλιότερα, θέλει νοσοκομείο και όχι ξενοδοχείο. Είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα προτεραιοτήτων. Το να βάλεις στο ΕΣΠΑ έργα και να αγοράσεις εξοπλισμό είναι σημαντικό, αλλά σημαντικότερο είναι να έχεις ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν και να αξιοποιούν προς όφελος των ασθενών όλον αυτό τον εξοπλισμό. Η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βαραίνει τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ενώ το ΕΣΠΑ αφορά κοινοτικούς πόρους, γι’ αυτό και παρατηρείται αυτή η αντίφαση. Οι πόροι του Δημοσίου είναι όμως περιορισμένοι και δεν μπορούν να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ύψος για κάθε τομέα της οικονομίας. Με ευκολία μπορούμε να ζητάμε δεκάδες γιατρούς για στελέχωση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα να πληρώνεται -και μάλιστα ικανοποιητικά- όλα αυτό το προσωπικό.

Εχουμε αναφέρει και παλιότερα ότι ο χώρος της υγείας χρειάζεται έναν συνολικό ανασχεδιασμό έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Η βελτίωση των οδικών συνδέσεων και η ευκολία των μετακινήσεων σε συνδυασμό με τα νέα δημογραφικά δεδομένα έχουν διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα. Η σχέση κέντρου - περιφέρειας έχει μεταβληθεί και οι νέες συνθήκες οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου υγειονομικού χάρτη. Χρειάζεται να αναθεωρηθεί ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των αγροτικών ιατρείων αλλά και του ΕΚΑΒ. Να δημιουργηθεί δηλαδή από μηδενική βάση ένα νέο σύστημα δημόσιας υγείας με βάση την υπάρχουσα πραγματικότητα και όχι με αυτό που συνέβαινε πριν από 50 χρόνια. Ο σωστός σχεδιασμός ενός νέου συστήματος θα μπορούσε να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων και παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους.

Σε επίπεδο Μεσσηνίας απαιτείται να δούμε άμεσα την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η λίστα αναμονής στα χειρουργεία της Καλαμάτας να ξεπερνάει τον ένα χρόνο και να στέλνουν χειρουργούς από την Καλαμάτα για να ανοίξουν δήθεν τα χειρουργεία στην Κυπαρισσία ώστε να σταματήσουν οι τοπικές διαμαρτυρίες στην Τριφυλία. Πρόκειται για ξεκάθαρο μαυρογιαλουρισμό, που προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες. Στην ουσία έχουμε σπατάλη ανθρώπινων πόρων με αρνητικό αποτέλεσμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται η λειτουργία των χειρουργικών μονάδων και στα δύο νοσοκομεία. Ωραίος ο σύγχρονος εξοπλισμός στις κλινικές, αλλά αυτός θα πρέπει να λειτουργεί μόνιμα και όχι περιστασιακά όταν και αν υπάρχει ιατρικό προσωπικό. Σωστή η ίδρυση νέων κλινικών, αλλά να είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία τους και όχι να εξαρτάται από προσωρινούς γιατρούς. Δεν μπορεί δηλαδή να στήνονται μονάδες οι οποίες λειτουργούν οριακά και να φτάνουμε στο τέλος να κλείνει το σημαντικότατο Ιατρείο Πόνου!

Ενα νομαρχιακό νοσοκομείο όπως αυτό της Καλαμάτας, για να μην είναι ξενοδοχείο που απλώς απορροφά πόρους του ΕΣΠΑ και διακομίζει τους ασθενείς στο κέντρο, θα πρέπει να έχει σε πλήρη λειτουργία τις βασικές κλινικές, να έχει στελεχωμένα και σε ετοιμότητα τα Επείγοντα Περιστατικά του και να λειτουργούν τα Εξωτερικά του Ιατρεία με τις περισσότερες ειδικότητες. Οταν αυτά δεν υπάρχουν σε λειτουργία, τότε έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υγείας στους κατοίκους μιας περιοχής. Καλά τα ΕΣΠΑ για τα φωτοβολταϊκά, αλλά δεν μπορεί ένας γέροντας για μια χολή να περιμένει 6-7 μήνες και ένας άλλος για καταρράκτη ένα χρόνο. Αυτό δεν είναι παροχή υγείας, και είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιληφθεί κάθε εμπλεκόμενος στο σύστημα υγείας.

Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες καλό θα ήταν να αντιληφθούν ότι προέχει η στελέχωση και η πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας με προοπτική τη μετατροπή του σε βασική μονάδα νοσηλείας στη Νότια Πελοπόννησο. Αν αξίζει να δοθεί μια μάχη, αυτή θα πρέπει να αφορά το Νοσοκομείο Καλαμάτας: Εκεί καταλήγουν όλοι οι Μεσσήνιοι για μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υγείας. Ολες οι υπόλοιπες μονάδες λειτουργούν συμπληρωματικά και επικουρικά. Καλό είναι λοιπόν να σταματήσουν να πουλάνε καθρεφτάκια υποσχόμενοι στελέχωση δομών από χωρίον εις χωρίον, και να ασκήσουν όλη την επιρροή τους ώστε να αποκτήσουμε τα βασικά, για να μην καταλήγουν οι Μεσσήνιοι στην Αθήνα για έναν κολικό νεφρού!

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 18:45