Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 14:09

Διοικητής κατώτερος των περιστάσεων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Διοικητής κατώτερος των περιστάσεων

Ενα όργιο φημών για κρούσμα ή κρούσματα κορονοϊού κυριαρχούσε από την Πέμπτη το μεσημέρι στην πόλη της Καλαμάτας. Ο καθένας, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έλεγε το κοντό του και το μακρύ του εμπλέκοντας πρόσωπα και επιχειρήσεις

. Η φήμη είχε βέβαια μία βάση, αλλά πάνω σε αυτή ξεδιπλώθηκαν απίθανα σενάρια και ενεπλάκησαν υπαρκτά και ανύπαρκτα πρόσωπα. Η πραγματικότητα του τι ακριβώς συνέβαινε είναι πλέον σε όλους γνωστή, αλλά μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε βγει κανένας αρμόδιος από το Νοσοκομείο Καλαμάτας να ενημερώσει επισήμως για τα πραγματικά περιστατικά. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Είναι δυνατόν η χώρα και οι υπηρεσίες υγείας να βρίσκονται σε επιφυλακή για τον κορονοϊό και να υπάρχει τόσο μεγάλο έλλειμμα επίσημης ενημέρωσης; Και όμως, είναι!

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος, ο οποίος φροντίζει να ενημερώνει με δελτίο Τύπου ακόμα και την αλλαγή μιας… λάμπας, πού βρισκόταν την Πέμπτη; Γιατί δεν σήκωνε τα τηλέφωνα στις αλλεπάλληλες κλήσεις που έλαβε από δημοσιογράφους, για να τους πει έστω ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση κρούσματος και αυτό θα γίνει την Παρασκευή; Γιατί έπρεπε να μάθουμε από διαρροές και από ανεπίσημα κανάλια το τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι υπεύθυνη στάση αυτή ενός διοικητή νοσοκομείου;

Δεν γνωρίζουμε αν ο διοικητής θεωρεί τον εαυτό του απερχόμενο και έχει ρίξει λευκή πετσέτα, ούτε αν έχει κουραστεί και δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ενημερώνοντας μέσω των δημοσιογράφων τους πολίτες της Μεσσηνίας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες κάνει επιλεκτική ενημέρωση, αποκλείοντας όσους δεν συμπαθεί ή δεν τον δοξάζουν επαρκώς! Γι’ αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι ότι επέδειξε ανεπάρκεια τη στιγμή που απαιτείται ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρή ενημέρωση των πολιτών.

Η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, περιέγραψε για μια ακόμα φορά με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας της περιοχής. Η υποστελέχωση βασικών κλινικών του Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, η υποτυπώδης λειτουργία των Κέντρων Υγείας, είναι γνωστά σε όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τις δομές υγείας στη Μεσσηνία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδείχτηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η ανάγκη για συνολική αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της περιοχής με βάση τα νέα δημογραφικά και συγκοινωνιακά δεδομένα. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο οποίο καταλήγουν όλοι οι Μεσσήνιοι, έχει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά του, στην επαρκή δηλαδή στελέχωση με ιατρικό προσωπικό στις βασικές κλινικές του. Η πραγματικότητα αυτή δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σε σχέση με το πού θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια της διοίκησης.

Ο σημερινός διοικητής του Νοσοκομείου παραμένει στη θέση αυτή από το 2010. Στις πρώτες δηλώσεις του ευχαριστούσε τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την τιμή που του έκαναν, σημειώνοντας ότι «η υγεία είναι στην καρδιά του κοινωνικού κράτους και το κοινωνικό κράτος μαζί με την υγεία είναι στον πυρήνα της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που καλούμαστε να κάνουμε πράξη». Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια στην πολιτική ζωή, αλλά ο Μπέζος παρέμεινε στη θέση του υπηρετώντας πιστά όλες τις επόμενες κυβερνήσεις και τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις, ενώ αίσθηση είχαν προκαλέσει οι διαδικτυακοί ύμνοι του στον πρώην υπουργό Παύλο Πολάκη!

Η ικανότητα προσαρμογής στα πολιτικά δεδομένα κάθε εποχής είναι αναμφίβολα ιδιαίτερο προσόν, που το διαθέτουν ελάχιστοι. Κάποιοι θεωρούν επιτυχημένη την περίοδο Μπέζου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, γιατί έτρεξαν διάφορες προμήθειες εξοπλισμού και γενικώς απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ. Κάποιοι άλλοι τον θεωρούν αποτυχημένο γιατί δεν κατάφερε να στελεχώσει επαρκώς τις κλινικές με ιατρικό προσωπικό. Το σίγουρο είναι ότι 10 χρόνια σε μια διορισμένη θέση είναι πολλά, ακόμα και για τον καλύτερο μάνατζερ. Ειδικότερα η παραμονή στην ίδια θέση σε δημόσιο οργανισμό δημιουργεί συστήματα και κολλητιλίκια, τα οποία υπονομεύουν τελικά τα όποια θετικά.

Το έλλειμμα ενημέρωσης σε μια κρίση δεν είναι κουτοπονηριά ή εκδικητική ενέργεια, είναι ανευθυνότητα. Σε θέση ευθύνης αυτή τη στιγμή χρειάζονται υπεύθυνα και σοβαρά πρόσωπα, τα οποία να ενημερώνουν θεσμικά και ολοκληρωμένα. Οποιος δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των αναγκών και των περιστάσεων, καλύτερα να αποχωρήσει μια ώρα αρχύτερα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 12:02