Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 12:34

Οχι άλλα μεγάλα λόγια και συμβιβασμούς με τα πιράνχας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο περιβόητο «πολιτικό κόστος» αποδίδονται πολλές από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας. Η αναβολή λήψης χρήσιμων και αναγκαίων αποφάσεων για να μη δυσαρεστηθούν οι «πελάτες»-ψηφοφόροι αποτελεί όντως μια πρακτική που, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, ακολουθείται από κάθε μορφής εξουσία. Στο πέρασμα του χρόνου η πρακτική αυτή μετεξελίχθηκε και μεταβλήθηκε σε αυτό που ονομάστηκε τα τελευταία χρόνια «διαπλοκή» και «πολιτική διαφθορά». Η μετάθεση αποφάσεων στο μέλλον για να μη δυσαρεστηθούν κάποιες ομάδες πολιτών ή προσώπων, με την ταυτόχρονη προώθηση μέτρων προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, αποτελούν τον ορισμό της διαπλοκής. Βέβαια η έννοια της διαπλοκής συνδέθηκε περισσότερο με τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά αυτό αποτελεί μάλλον... την κορυφή του παγόβουνου, γιατί το πράγμα ξεκινά από πολύ χαμηλά. Δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό κράτος δεν το έφαγαν μερικοί καρχαρίες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πιράνχας.

Το πρόβλημα της διαπλοκής έχει ευθεία αντιστοίχηση με το πολιτικό κόστος και όφελος. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι απλή υπόθεση, γι' αυτό και οι κατά καιρούς ηθικολογούντες μένουν συνήθως στις κοινοτοπίες και τα μεγάλα λόγια - σε μια προσπάθεια απλώς να μεταβιβάσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Η διαιώνιση όμως του προβλήματος λειτουργεί παραλυτικά για την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Οι λογικές «εσείς οι διεφθαρμένοι κι εμείς οι αδιάφθοροι» ή «όλοι ίδιοι είναι…», «όλοι τα πιάνουν…» αλλά και «όλοι τα δίνουν…», δημιουργούν συνθήκες ζούγκλας και κοινωνικής διάλυσης. 

Μια χώρα ή μια περιοχή δεν μπορεί να πάει μπροστά έτσι. Κάθε αξιόλογη αναπτυξιακή προσπάθεια πνίγεται, ενώ κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία υπονομεύεται από τις δυνάμεις της παρακμής και της μιζέριας. Η επίλυση του ζητήματος αυτού είναι λοιπόν κορυφαία πολιτική και προοδευτική πράξη.

Η οικονομική κρίση ανέδειξε την αναγκαιότητα ρήξης με τον παλαιοκομματικό τρόπο λειτουργίας. Η υπεράσπιση μικροσυμφερόντων ή συντεχνιακών «κατακτήσεων» δεν είναι πλέον ανεκτή. Οσα συνέβησαν προχθές στη Βουλή, με αφορμή την περιβόητη τροπολογία και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι πολίτες απαιτούν πλέον άλλη λειτουργία απ' όλους. Κάθε παράβλεψη είναι ύποπτη, κάθε καθυστέρηση υποκρύπτει σκοπιμότητα και κάθε εξαίρεση προκαλεί αντιδράσεις. 

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από τις δημοτικές αρχές της περιοχής. Η αδυναμία είσπραξης των οφειλών δεν γίνεται πλέον αποδεκτή, τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί δήμοι δεν έχουν λεφτά ούτε για να βάλουν πετρέλαιο στα σκουπιδιάρικά τους. 

Αρκετά πια με τους τοπικούς «μεγαλοπαράγοντες», που στα πλαίσια του πολιτικού κόστους και του νταραβεριού έμεναν στο απυρόβλητο. Είναι προκλητικό να μη συνεισφέρουν στην καθαριότητα της πόλης οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ρύπων. Είναι εξοργιστικό να εισπράττουν από τους πολίτες τα τέλη και να μην τα αποδίδουν. Είναι αντιαναπτυξιακό κάποιοι να λειτουργούν επιχειρηματικά με «πλάτες» και έμμεσες χρηματοδοτήσεις, ενώ οι άλλοι επιχειρηματίες καταβάλλουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Είναι, τέλος, απαράδεκτο να μη βοηθούν στην εικόνα της κάθε περιοχής αυτοί που ουσιαστικά εισπράττουν την υπεραξία που προκύπτει από αυτή. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα, για να είναι αποτελεσματική αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πρέπει να σέβεται την υπεραξία που διαχειρίζεται. Αλλιώς είναι απλώς αρπαχτή. Οταν δηλαδή κάποιος δεν φροντίζει να αναβαθμίσει το προϊόν που πουλά επενδύοντας σε αυτό, τότε κάνει αρπαχτή - είτε είναι ξένος είτε από τα γεννοφάσκια του ντόπιος. 

Οι εποχές αλλάζουν! Οσοι νομίζουν ότι με «νταβατζιλίκια» θα επιβιώνουν, σύντομα θα διαψευστούν. Αν θέλουμε να έχουμε τοπικά μαι υγιή επιχειρηματική τάξη, θα πρέπει να τη μάθουμε να λειτουργεί με κανόνες, απομονώνοντας όσους θεωρούν όλους τους άλλους κορόιδα και τους εαυτούς τους τούς μόνους έξυπνους ή έχοντες και κατέχοντες τις χρήσιμες "άκρες". Η είσπραξη των οφειλών είναι και μια καλή ευκαιρία για να δούμε ποιοι είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο στα τοπικά πράγματα. Αρκετά πλέον με τα μεγάλα λόγια και τους συμβιβασμούς με τα... πιράνχας. 

 

panagopg@gmail.com