Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 19:40

Να γίνει η κρίση ευκαιρία 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να γίνει η κρίση ευκαιρία 

 

Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την καραντίνα του κορονοϊού, αλλά υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι σύντομα θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται πλέον στην επόμενη μέρα, μιας και το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία είναι τεράστιο. Οπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί, η οικονομία για να πάρει μπροστά αμέσως μετά την καραντίνα θα χρειαστεί τεράστια κεφάλαια προκειμένου να επανεκκινήσουν  δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Σε επίπεδο Ε.Ε. φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η άποψη για αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δημόσιες δαπάνες και να χορηγηθούν εγγυήσεις τραπεζικών δανείων στον ιδιωτικό τομέα.

Το πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη το γνωστό ευρωπαϊκό παζάρι των συμβιβασμών. Η Γερμανίδα  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ και μέρες πάντως κάνει λόγο για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, και αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο πήχης έχει μπει αρκετά ψηλά και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Το ζήτημα για τη χώρα μας είναι πώς θα καταφέρει να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από το νέο πακέτο αξιοποιώντας την ευκαιρία. Το πού θα κατευθυνθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις σε εθνικό επίπεδο και αν αυτές θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά είναι το μεγάλο ελληνικό στοίχημα της επόμενης περιόδου. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

Σε τοπικό επίπεδο τα μεγάλα έργα υποδομής που απαιτούνται είναι γνωστά και βρίσκονται πάνω στο τραπέζι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και το Καλό Νερό -Τσακώνα στα οδικά έργα και η ουσιαστική αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας είναι από τα βασικότερα μεγάλα έργα υποδομής που έχει άμεσα ανάγκη η περιοχή. Απαιτείται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα ένταξης στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί μετά τη μάχη με τον κορονοϊό θα πρέπει να κερδηθεί και αυτή της οικονομικής ανάπτυξης τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά. 

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 17:07