Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 14:40

Ο κορονοϊός χτυπά και την αγροτική παραγωγή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η παραγωγή πατάτας στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας - Μεσσήνης κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια.

Τα καρπούζια της Τριφυλίας που αποτελούσαν επί σειρά ετών δυναμική παραγωγή κινδυνεύουν κι αυτά να μείνουν αμάζευτα. Η μείωση της κατανάλωσης εντός και εκτός χώρας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα νωπά αγροτικά προϊόντα της περιοχής. Με την πρόσκρουση στην πραγματικότητα καταρρίπτεται άλλο ένα σαθρό επιχείρημα που αναπτύχθηκε την περίοδο της κρίσης, σε σχέση με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και την δήθεν λαθεμένη εξάρτησή της από τον τουρισμό.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που κινείται η οικονομία -και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει-, κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους και σε διεθνείς οικονομικές κρίσεις. Το ζήτημα σε μία οικονομία είναι να αναπτύσσει τομείς στους οποίους διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι να μιμείται άλλες οικονομίες ή να παραμένει προσκολλημένη σε παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, αρνούμενη να προσαρμόσει την παραγωγή της επιδοτώντας ξεπερασμένα προϊόντα.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα όλα δείχνουν ότι θα είναι μακρά και δύσκολη. Δεν πρόκειται κανένας τομέας της οικονομίας να επανέλθει άμεσα στην προηγούμενη κατάσταση. Ολοι θα υποστούν βραχυπρόθεσμα μείωση εισοδήματος και οικονομικές ζημιές, το ζήτημα είναι η σύντμηση του χρόνου επαναφοράς και ο περιορισμός των ζημιών. Το κρίσιμο είναι η αναγκαία στήριξη αυτών που θα πληγούν περισσότερο να συνδυαστεί και με αναπτυξιακά κίνητρα στους σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι δεδομένα και δεν πρόκειται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα.
Η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και η μεταποίησή τους από τη μια πλευρά και η παροχή τουριστικών υπηρεσιών από την άλλη είναι βασικοί πυλώνες της οικονομίας και δεν μπορούν να αλλάξουν, παρά μόνο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Σε αυτούς τους δύο τομείς είναι φανερό πλέον ότι πρέπει να προστεθεί η τεχνολογική ανάπτυξη, με την αξιοποίηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να επιστρέψει στην εποχή της αγροτικής οικονομίας ούτε να γίνει χώρα βαριάς βιομηχανικής παραγωγής, μπορεί όμως να συμμετάσχει ενεργά στην 4η βιομηχανική επανάσταση της ψηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Στον αγροτικό τομέα η επικέντρωση σε προϊόντα ποιότητας αλλά και στην οργάνωση της παραγωγής σε νέα πρότυπα, με την προώθηση συνεργατικών - εταιρικών σχημάτων που θα ξεκινούν από το χωράφι και θα φτάνουν στο ράφι, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Αγροτική παραγωγή με γερασμένο πληθυσμό, χωρίς επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και χωρίς την εμπλοκή νέου και καταρτισμένου προσωπικού δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται δηλαδή επένδυση κεφαλαίων και επιστημονική γνώση, έτσι ώστε το παραγόμενο προϊόν να έχει τύχη στο τραπέζι του καταναλωτή.
Στον τουρισμό, οι λέξεις ποιότητα και ασφάλεια στην υγεία και τη ζωή είναι αυτά που χρειάζεται να προστεθούν στα ήδη γνωστά πλεονεκτήματα της ομορφιάς του φυσικού τοπίου και της ιστορίας του τόπου. Ολοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα υγιεινής και ασφάλειας: χωρίς αυτά δεν μπορεί πλέον να υπάρξει τουριστικό προϊόν. Οι επενδύσεις και οι οικονομικές ενισχύσεις χρειάζεται να στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας.
Τέλος, η συμμετοχή της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της γνώσης. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να φύγει από τη διαδικασία της απομνημόνευσης με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και να μπει στη νέα εποχή της έρευνας και της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Η αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, έτσι ώστε η χώρα να μπει δυναμικά στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι της επόμενης περιόδου δεν πρέπει να σπαταληθούν σε καταρτίσεις αμφιβόλου ποιότητας και μηδενικής προσφοράς, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια κι αποκαλύφθηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το τελευταίο διάστημα με τη γνωστή φαιδρότητα "Σκοιλ Ελικικού". Η επένδυση στην τεχνολογία αποτελεί το νέο στοιχείο που μπορεί να προστεθεί στα προϋπάρχοντα έτσι ώστε η χώρα να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και να διατηρηθεί ψηλά στη νέα παγκόσμια λίστα εισοδήματος και ευημερίας. Οσοι φαντάζονται παραδείσους σε πατατοχώραφα, ελαιοπερίβολα και βιομηχανίες που θα παράγουν τρακτέρ, είναι βέβαιο ότι έχουν χάσει έναν αιώνα εξελίξεων.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 09:55