Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 19:36

Τίποτα δεν είναι δωρεάν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στον «Μορέα» σκοπεύει η κυβέρνηση να κατασκευάσει τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας -αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι πληροφορίες τοπικών παραγόντων.

Ο «Μορέας», ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες μελέτες, προκρίνει έργα συνολικού κόστους 102 εκατομμυρίων ευρώ! Το ύψος του ποσού από μόνο του είναι τρομακτικό. Το ερώτημα που άμεσα τίθεται έχει να κάνει με τη λογική της μελέτης. Εχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια μικρότερου κόστους και τι περιλαμβάνουν αυτά; Το σενάριο των 102 εκατομμυρίων λύνει οριστικά το πρόβλημα ή μήπως το μεταθέτει σε άλλο σημείο; Επειδή ο κατασκευαστής θα είναι ο ίδιος με τον μελετητή, μήπως θα έπρεπε να υπάρχει και ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που να εξετάσει την ωφελιμότητα του έργου αλλά και το κόστος του;
Η Καλαμάτα χρειάζεται αντιπλημμυρική προστασία και αυτό φάνηκε με δραματικό τρόπο πριν από μερικά χρόνια. Εχουμε όμως την αίσθηση ότι προωθούνται αντιπλημμυρικά έργα υψηλού κόστους. Η εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων με βάση το κόστος - όφελος και η αντιμετώπιση κάθε δυνητικού κινδύνου θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα. Να υπάρχουν δηλαδή εναλλακτικά σενάρια και να εξεταστούν και διαφορετικές προτάσεις διαχείρισης του προβλήματος σε ένα λογικό οικονομικό πλαίσιο. Να υπάρξει ανοικτή διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο και να πάρει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί.
Η μελέτη των αντιπλημμυρικών είναι στο πακέτο των «δωρεάν» μελετών που υποτίθεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της τελευταίας διαπραγμάτευσης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Εχουμε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τις υποτιθέμενες δωρεάν μελέτες. Δεν μπορεί στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος να στριμώχνεται ο δρόμος από το αεροδρόμιο έως την Καλαμάτα για λόγους κόστους και από την άλλη να προτείνονται με μεγάλη ευκολία το ξήλωμα του Νέδοντα και έργα εκατομμυρίων. Οφείλουν όλοι να είναι υποψιασμένοι γιατί η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης δεν είναι δωρεάν και κάποια πράγματα είναι τόσο κραυγαλέα που δεν μπορεί να είναι τυχαία και εντελώς αθώα.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 18:14