Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 10 Μαϊος 2020 13:50

Τολμηρές αλλαγές για επαγγελματίες και πολίτες   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τολμηρές αλλαγές για επαγγελματίες και πολίτες   

 

Ενα από τα βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις επισιτισμού είναι ο περιορισμένος χώρος λειτουργίας τους.

Το άνοιγμα των καφέ, μπαρ και εστιατορίων, αν όλα πάνε καλά, θα συνοδεύεται από περιορισμούς στον αριθμό των τραπεζιών και των πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το ευτύχημα είναι ότι, επειδή ο καιρός το επιτρέπει, ουσιαστικά μιλάμε πλέον μόνο για εξωτερικούς χώρους. Ο περιορισμός των τραπεζιών όμως, ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους, θέτει ζήτημα επιβίωσης για μια σειρά επιχειρήσεις, οι οποίες για να παραμείνουν βιώσιμες θα πρέπει να αυξήσουν τα τετραγωνικά των χώρων που καταλαμβάνουν. Αν δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να απλωθούν τραπέζια σε παρακείμενους χώρους, τότε οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν τις ζημιές τους και να καταστούν βιώσιμες.
Η εξεύρεση επιπρόσθετων τετραγωνικών σε εξωτερικούς χώρους είναι εφικτή εφόσον επιδείξουν όλοι ευελιξία και κατανόηση. Στην Καλαμάτα ειδικότερα, η    δημοτική αρχή σε συνεργασία με επαγγελματίες, φορείς και πολίτες μπορεί να βρει λύσεις και να δώσει στα καταστήματα επιπρόσθετα τετραγωνικά σε πλατείες, πεζόδρομους, ακόμα και οδοστρώματα, με προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Εννοείται ότι οι λύσεις που θα επιλεγούν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, θα ακολουθούν κάποιες βασικές προδιαγραφές αισθητικής και δεν θα εφαρμοστούν σε βάρος της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
Επειδή μιλάμε για μια ειδική περίοδο μέσα στο καλοκαίρι, το επίκεντρο αυτών των ρυθμίσεων δεν μπορεί παρά να αφορά την παραλιακή ζώνη και τα καταστήματα που λειτουργούν εποχιακά. Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα:
Το ένα αφορά τη χρήση της πλαζ, η οποία θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κάνουν σε ελεύθερους χώρους το μπάνιο τους. Δεν υπάρχει δηλαδή δυνατότητα για επιπλέον χώρους για ξαπλώστρες, ενδεχομένως να χρειάζεται και περιορισμός, με νέες οριοθετήσεις, για να μην έχουμε προβλήματα και καβγάδες για το ποιος ήρθε νωρίτερα και ποιος έκατσε κοντά. Ο Δήμος Καλαμάτας επιπλέον θα μπορούσε να εξετάσει την οργάνωση της Δυτικής Παραλίας με καθαρισμό και τοποθέτηση κοινόχρηστων ομπρελών σκίασης, ντους κ.λπ. όπως έκανε ο Δήμος Γλυφάδας, δίνοντας μια πρόσθετη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες. Οι παραλίες θα πρέπει να οργανωθούν εκ νέου και να δοθούν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι στους πολίτες.
Το δεύτερο θέμα αφορά τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στη Ναυαρίνου. Νομίζουμε ότι ήρθε πια η στιγμή που, έστω από ανάγκη, θα πρέπει να γίνει το αυτονόητο: η πεζοδρόμηση της παραλιακής από το Λιμεναρχείο μέχρι την Καρακούση, και η κυκλοφορία σε μια λωρίδα μόνο αστικού λεωφορείου από την Καρακούση μέχρι το “Φιλοξένια”. Με αυτή τη ρύθμιση θα προκύψουν εκατοντάδες τετραγωνικά για να απλωθούν οι δραστηριότητες των καταστημάτων προκειμένου να καταστούν βιώσιμα. Την ίδια στιγμή, μέσα από ζώνες ελεύθερης πρόσβασης για πεζούς και ποδηλάτες, θα δημιουργηθεί μια τεράστια όαση για περιπάτους και άθληση χωρίς συνωστισμό και εντάσεις.
Το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας φέτος πρέπει να αλλάξει - και θεωρούμε ότι οι ειδικές συνθήκες δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον φανερό σε όλους ότι μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις προσωρινού μεν χαρακτήρα, οι οποίες όμως θα αποτελέσουν ευκαιρία για    να δοκιμαστούν μια σειρά πολιτικές που χρόνια συζητιούνται αλλά ποτέ δεν ωριμάζουν ώστε να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα.
Η ανάγκη εξεύρεσης χώρων για τραπεζοκαθίσματα για τις επιχειρήσεις και ελεύθερων παραλιών για τους πολίτες είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή. Δεν καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο... αλλά να οργανώσει τις πλαζ στην Ανατολική και τη Δυτική Παραλία και να προχωρήσει σε γενναίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου. Η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στο σύνολό του πρέπει να τολμήσουν. Να δώσουν ευκαιρίες στους επαγγελματίες για να βγάλουν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν. Είναι στο χέρι τους να δοκιμάσουν και να εφαρμόσουν μια σειρά έξυπνες και απλές αλλαγές στους ελεύθερους χώρους της πόλης.
Το να ζητάς από άλλους να λάβουν μέτρα ενίσχυσης είναι το εύκολο. Το να προχωράς εσύ στην υλοποίηση πολιτικών οι οποίες λύνουν το πρόβλημα είναι το χρήσιμο. Η έμπρακτη συμπαράσταση σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους της πόλης εκφράζεται με συγκεκριμένες πολιτικές και όχι με ευχές. Από ευχές μπροστά από άδειες ή γεμάτες καρέκλες, χορτάσαμε. Είναι η ώρα ο καθένας να αποδείξει τι μπορεί να κάνει.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαϊος 2020 22:18