Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 20:20

Δύσκολη συνύπαρξη στην παραλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο καύσωνας οδήγησε το Σαββατοκύριακο χιλιάδες κόσμου στις παραλίες. Στην Καλαμάτα ειδικότερα υπήρχαν σημεία της παραλίας τις ώρες αιχμής που θύμιζαν περσινό Ιούλιο.

Το μόνο που δεν λειτουργούσε ήταν τα παραλιακά καταστήματα. Τα κλειστά καταστήματα την ώρα που όλοι επιζητούσαν τις υπηρεσίες τους, προφανώς με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, αποτελούσε παραφωνία. 

Ο συνωστισμός στις παραλίες παρότι τα καταστήματα ήταν κλειστά, μπορεί να έχει επιπτώσεις που να οδηγήσουν σε μια καταστροφική συνέχεια. Οι περισσότεροι θεωρούν -και το χειρότερο έτσι συμπεριφέρονται- λες και ξεμπλέξαμε με τον κορονοϊό. Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Σε πολλές περιπτώσεις αρκετοί έδειξαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον ελεύθερο χώρο και ενδεχομένως η λειτουργία των καταστημάτων με όρια και κανόνες να ήταν προτιμότερη από αυτή τη «χύμα» αντίληψη και συμπεριφορά. Ας ελπίσουμε ότι ο συνωστισμός του Σαββατοκύριακου δεν θα έχει επιπτώσεις και δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα μέσα στο καλοκαίρι.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε -παρά τα προβλήματα και τις παραφωνίες- φάνηκε πως μια μεγάλη μερίδα πολιτών θα προτιμήσει ελεύθερους χώρους στην παραλία, προκειμένου με τα δικά του μέσα (καρεκλάκια, ομπρέλες κ.λπ.) να προστατευθεί από συνωστισμό. Χρειάζεται δηλαδή η διασφάλιση ελεύθερων χώρων στην παραλία και η ανάπτυξη δημόσιων υποδομών. Αν οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας δοθούν για επέκταση καταστημάτων, τότε θα έχουμε αντιδράσεις από τους πολίτες που τους στερείται το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης.
Το άνοιγμα των καταστημάτων επισιτισμού την επόμενη εβδομάδα στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, αλλά και στο κέντρο, θα πρέπει να συνοδευτεί και με την εξασφάλιση επιπρόσθετων χώρων για την υπαίθρια λειτουργία τους. Μέσα στην εβδομάδα ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, ειδικά για το ζήτημα της παραλιακής ζώνης. Η ανάγκη για πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου φαντάζει κάτι περισσότερο από αναγκαία και αποτελεί πλέον αίτημα με πολλούς υποστηρικτές. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η δημοτική αρχή θα τολμήσει να βάλει μπροστά μία μεγάλη παρέμβαση ή αν θα φοβηθεί το κόστος της διατάραξης παγιωμένων συμφερόντων και συνηθειών.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 19:11