Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 20:02

Βολικός ψηφιακός αναλφαβητισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σύμφωνα με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Τριφυλίας αποσύρθηκε θέμα στην ημερήσια διάταξη από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού πρώτα είχε καταψηφιστεί!

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, όπως και όλες οι προηγούμενες του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, διά περιφοράς. Τι είναι οι διά περιφοράς συνεδριάσεις; Διακινούνται εισηγήσεις και ψήφοι με ανταλλαγή mails και τηλεφωνημάτων. Μία τέτοια διαδικασία προφανώς έχει κενά και αφήνει περιθώρια για να αποσυρθούν θέματα ή να γίνουν διάφορες άλλες διευθετήσεις την ώρα της υποτιθέμενης διαβούλευσης του αντιπροσωπευτικού σώματος.
Το πρώτο λοιπόν ζήτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Δήμος Τριφυλίας όπως και άλλοι δήμοι δεν καταφέρνουν να κάνουν μία συνεδρίαση μέσα από μία ψηφιακή πλατφόρμα; Τόσο δύσκολο είναι να συνδεθούν, για παράδειγμα με Zoom, έτσι ώστε ο καθένας από το σπίτι του να μπορεί να τοποθετηθεί και να υπάρχει βεβαίως και καταγεγραμμένο το κάθε θέμα, η κάθε εισήγηση, η κάθε τοποθέτηση; Είναι δυνατόν να κάνουν μάθημα με ψηφιακές πλατφόρμες μαθητές ακόμα και του δημοτικού σχολείου και να μην μπορούν να συνεδριάσουν με τον ίδιο τρόπο δημοτικά συμβούλια δήμων, που θα έπρεπε λόγω της έκτασης και του μεγέθους τους να έχουν την τεχνολογία σύμμαχο και αρωγό στην καθημερινότητά τους; Από ό,τι φαίνεται, γίνεται!
Οι δημοτικές αρχές παρουσιάζουν ψηφιακό αναλφαβητισμό, άλλοτε γιατί πραγματικά δεν μπορούν να κατανοήσουν την τεχνολογία και τη δυναμική της και άλλοτε γιατί δεν θέλουν. Οι συνεδριάσεις διά περιφοράς βολεύουν και εξυπηρετούν γιατί είναι λιγότερο διαφανείς. Οι δήμοι και το πολιτικό τους προσωπικό θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η λειτουργία με σύγχρονα μέσα δεν αποτελούν πλέον πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη την οποία οφείλουν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Πριν από τον κορονοϊό ο ψηφιακός αναλφαβητισμός περνούσε απαρατήρητος και από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αντιμετωπιζόταν ως «ψιλά γράμματα». Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει, όλοι έχουν καταλάβει ότι υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα όλων μας καλύτερη, να προσφέρουν λύσεις, αλλά και διαφάνεια στη λειτουργία συλλογικών οργάνων.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 18:17