Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 17:13

Επενδύσεις στους νέους τομείς της οικονομίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επενδύσεις στους νέους τομείς της οικονομίας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη γαλλογερμανική συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν, κατέληξε και προτείνει στη σύνοδο κορυφής ένα πολυετές πλαίσιο (MFF 2021-2027) για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα έχει συνολικό ύψος 1,85 τρισ. ευρώ.

Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμα τυπικά εγκριθεί, αλλά επειδή έχουν συμφωνήσει σε αυτό οι βασικοί «παίκτες» εκτιμάται ότι εύκολα ή δύσκολα θα αποτελέσει σύντομα και επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αυτό το πλαίσιο αποτελείται από τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, και από επιπλέον 750 δισ. ευρώ τα οποία θα δανειστεί η ίδια από την αγορά, κυρίως για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα δοθούν στις χώρες της ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων. Το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα από τα 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ, εκτιμάται περίπου στα 32 δισ. ευρώ και αναλύεται σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και δάνεια της τάξης των 9,5 δισ. ευρώ.
Η κάθε χώρα θα μπορεί από το φθινόπωρο να υποβάλει προτάσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι επενδύσεις αφενός θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία κάθε χώρας και αφετέρου να αφορούν τη μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Η Κομισιόν θα αξιολογεί τα σχέδια με βάση καθορισμένα κριτήρια και θα αποφασίζει για τη χρηματοδοτική βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα-μέλος. Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα εκταμιεύονται σε δόσεις, με την ολοκλήρωση στόχων που θα καθορίζονται από τις χώρες-μέλη στα σχέδιά τους.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο προώθησης της πράσινης οικονομίας προωθείται ένα μαζικό κύμα ανακαίνισης κτηρίων και υποδομών για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και στήριξη της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο – κρίσιμο στοιχείο για να πάρει μπρος η οικοδομή στη χώρα μας. Επιταχύνεται η προώθηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικής και ηλιακής) και εκκίνηση μιας καθαρής οικονομίας υδρογόνου στην Ευρώπη. Προωθούνται οι καθαρότερες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός εκατομμυρίου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, της προώθησης των σιδηροδρομικών μετακινήσεων και της καθαρής κινητικότητας στις πόλεις και τις περιφέρειες.
Ενδυναμώνεται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για τη στήριξη της επανειδίκευσης που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες.
Στο πλαίσιο προσαρμογής στην ψηφιακή εποχή, προωθούνται επενδύσεις για περισσότερη και καλύτερη συνδεσιμότητα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εγκατάσταση των δικτύων 5G. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μάλλον θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει προηγούμενη απόφασή του και να μπει ξανά στην πρωτοπορία ανάπτυξης του δικτύου 5G.
Προωθούνται ταυτόχρονα επενδύσεις για βιομηχανική και τεχνολογική παρουσία στους στρατηγικούς τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της υπερυπολογιστικής και του υπολογιστικού νέφους. Αποτελεί στόχο η οικοδόμηση μιας πραγματικής οικονομίας δεδομένων, ως κινητήριας δύναμης της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας, προωθείται το βραχυπρόθεσμο Ευρωπαϊκό Σύστημα Αντασφάλισης Ανεργίας (SURE) που θα παράσχει 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Το θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη και το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση θα εξασφαλίσουν ψηφιακές δεξιότητες για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Θεσπίζονται επιπρόσθετα «δίκαιοι κατώτατοι μισθοί» και δεσμευτικά μέτρα μισθολογικής διαφάνειας, τα οποία θα βοηθήσουν τους ευάλωτους εργαζομένους, ιδίως τις γυναίκες. Κλιμακώνεται τέλος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αυτό θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να παράγουν έσοδα.
Τα λεφτά, με δυο λόγια, δεν θα πεταχτούν από το ελικόπτερο ούτε θα μοιραστούν παντού ως αντίδωρο. Θα υπάρξουν διαδικασίες περίπου όμοιες με αυτές του ΕΣΠΑ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα σε επίπεδο χώρας θα πρέπει να γίνει προετοιμασία προκειμένου να τρέξουν χρηματοδοτήσεις. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αλλά και τα προβλήματα στην αξιοποίηση των πόρων. Η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες, οι δήμοι αλλά και οι βασικοί παραγωγικοί φορείς της χώρας θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία-πλαίσιο προκειμένου να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι και να πάρει μπρος η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Να μην μοιραστούν δηλαδή τα χρήματα ως επιδόματα και αντίδωρα σε τομείς οι οποίοι έχουν κλείσει τον κύκλο τους, αλλά να επενδυθούν στους νέους τομείς της πράσινης και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Το πλαίσιο και οι πόροι υπάρχουν. Είναι στο χέρι όλων μας να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να έχουν μέλλον οι επόμενες γενιές.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 09:07