Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 12:30

Τα πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά μας   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Το άνοιγμα των καταστημάτων επισιτισμού μετά την καραντίνα δείχνει ότι η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι πρώτες μέρες λειτουργίας των καταστημάτων έδειξαν ότι η επιστροφή στη «νέα κανονικότητα» θα είναι μακρά και δύσκολη. Δεν αρκεί δηλαδή το άνοιγμα των μαγαζιών για να επιστρέψουν οι πελάτες σε αυτά. Ακόμα και τα καταστήματα που δεν απευθύνονται σε τουρίστες είδαν χαμηλές πτήσεις στους τζίρους τους. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανένας μας δεν είναι ακόμα έτοιμος να πάει όπως παλιά σε μια ταβέρνα ή σε ένα καφέ, ανέμελος και χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το φόβο μήπως κολλήσει κορονοϊό. Ο φόβος από τη μια πλευρά και τα βαριά τραυματισμένα οικονομικά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών από την άλλη δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό τοπίο. Αλλάζουν τον τρόπο που καταναλώναμε υπηρεσίες στον τομέα της εστίασης και της αναψυχής. Την ίδια ώρα οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον τουρισμό   δεν επιβεβαιώνονται. Η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν αρκεί για να αποφασίσει κάποιος να ταξιδέψει και να διασκεδάσει όπως στο παρελθόν.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται προδιαγράφει μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά στην οικονομία της χώρας. Ολοι γνωρίζουν ότι έχουν πληγεί σημαντικότατοι τομείς της οικονομίας και το εισόδημα που θα χαθεί είναι τεράστιο. Τα φανερά και τα κρυφά έσοδα που χάνονται δεν μπορούν να υποκατασταθούν από επιδόματα και ενισχύσεις. Η ελληνική οικονομία βουλιάζει σε μια νέα αχαρτογράφητη οικονομική κρίση με άγνωστη διάρκεια αλλά και μέγεθος. Τα πάντα κρίνονται από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και την αντιμετώπισή της μέσα από αποτελεσματικές θεραπείες και την ανακάλυψη εμβολίου. Οσο αυτά είναι ζητούμενα, ο τουρισμός και τα επαγγέλματα του επισιτισμού δεν πρόκειται να δώσουν εισόδημα - και βέβαια δεν πρόκειται να επανέλθουμε ως χώρα και ως περιοχή σε καμιά κανονικότητα.
Το ερώτημα που για μια ακόμα φορά τίθεται είναι πώς θα στηριχθεί το εισόδημα των ανθρώπων που ζουν από τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις επισιτισμού. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς οφείλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο χώρο. Ενα σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού αλλά και παραμονής των επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο κλάδο. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για να μην οδηγηθούν άνθρωποι και επιχειρήσεις στο περιθώριο.
Ολα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς διάψευση των αισιόδοξων σεναρίων για τον τουρισμό. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται επιβάλλει έναν νέο σχεδιασμό στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να φτάσουν στην πραγματική οικονομία θα χρειαστούν χρόνο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει χρηματοδοτικές λύσεις για τους επόμενους μήνες. Η μείωση των εισοδημάτων είναι τεράστια, και μέρα με τη μέρα που θα συνειδητοποιείται το αδιέξοδο θα διογκώνεται η απελπισία και η αγανάκτηση. Ο απελπισμένος όμως είναι ο αγαπημένος στόχος του ακραίου λαϊκισμού και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες σε βάρος της χώρας. Την ιστορία με τους αγανακτισμένους τη ζήσαμε μία φορά, την πληρώσαμε ακριβά σε όλα τα επίπεδα, και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε ούτε ως φάρσα.
Η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια εντελώς νέα κατάσταση. Η δημοσκοπική ευφορία του παρόντος μπορεί να μετατραπεί σε φθινοπωρινό εφιάλτη αν νομίσει ότι βρισκόμαστε σε μια «νέα κανονικότητα». Αν αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους, θα απωλέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε καν την εκβιαστική λύση των πρόωρων εκλογών προκειμένου να λάβει πολιτικό χρόνο και νέα νομιμοποίηση για να τρέξει πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας. Οι πρόωρες εκλογές, αν επιλεγούν, θα πρέπει να δίνουν πολιτική, οικονομική και κοινωνική διέξοδο στη χώρα - σε διαφορετική περίπτωση θα επιταχύνουν την καταστροφή.
Σε ένα περιβάλλον παγκόσμιων ανακατατάξεων η πολιτική σταθερότητα είναι όρος επιβίωσης για μια χώρα. Η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας από τη μία πλευρά και τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας μας από την άλλη δημιουργούν μια ασφυκτική συγκυρία. Η Ε.Ε., παρότι έδειξε να ξυπνά με το πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που ετοιμάζει, δεν έχει τη στρατιωτική ισχύ να επιβάλει λύσεις στη γειτονιά μας. Οι ΗΠΑ είναι σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική    περιδίνηση εν μέσω μια τεταμένης προεκλογικής περιόδου, και όλοι οι υπόλοιποι μετρούν τις δικές τους πληγές. Με δυο λόγια, η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί κατά βάση στις δυνάμεις της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των επόμενων μηνών.
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι χρειάζεται ψυχραιμία, αλληλεγγύη και ενότητα, ανακαλύπτοντας διαρκώς αυτά που μας ενώνουν.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 21:30