Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 19:01

Συλλογικά όργανα εκτός τόπου και χρόνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Συλλογικά όργανα εκτός τόπου και χρόνου

 

Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι η απλή αναλογική θα διαλύσει εντελώς τη λειτουργία των περιφερειακών και των δημοτικών συμβουλίων.

Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιωνόμαστε απόλυτα. Στο παρελθόν είχαμε συμβούλια τα οποία επικύρωναν τις αποφάσεις των πλειοψηφιών· τώρα έχουμε συμβούλια που χάνονται σε ατέρμονες συζητήσεις και εκδίδουν ψηφίσματα για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, για παράδειγμα, εξέδωσε ψήφισμα για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να ρυθμιστεί η αγορά των υγειονομικών υλικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οπως καταλαβαίνετε, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου περίμεναν όλοι να μιλήσει για να βάλουν διατίμηση στη μάσκα και τα γάντια!!! Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προχθές το βράδυ, ενώ είχε στην ημερήσια διάταξη το τεράστιο ζήτημα της πολεοδόμησης 440 στρεμμάτων στην Ανατολική Παραλία και τη διάνοιξη της οδού Κρήτης, συζήτησε ό,τι απίθανο υπήρχε για να φτάσει στη 1:30 το βράδυ να ασχοληθεί με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα!!! Η ευθύνη για τις ατέρμονες διαδικασίες διαχέεται σε πρόσωπα και συμπεριφορές. Ο εκλογικός νόμος έχει δημιουργήσει συμβούλια χαοτικά, όπου δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος μειοψηφιών και πλειοψηφιών και όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνει το κομμάτι του.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου προφανώς θα αντιμετωπίσει στο μέλλον το πρόβλημα, όμως για να ολοκληρωθεί αυτή η τετραετία θα πρέπει να υπάρξει από όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση και λειτουργία με βάση την κοινή λογική. Οι πλειοψηφίες ειδικότερα που έχουν και την ευθύνη διοίκησης δήμων και περιφερειών, έχουν χρέος να διαφυλάξουν τη σοβαρότητα των συλλογικών οργάνων. Η έκδοση ψηφισμάτων και οι απαντήσεις σε ερωτήσεις με αλλαγή των κανονισμών θα πρέπει να μεταφερθούν στο τέλος των συνεδριάσεων, μετά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Τα ψηφίσματα ειδικότερα, επειδή πρόκειται για μία αστεία διαδικασία που θυμίζει παλαιότερες εποχές φοιτητικών αμφιθεάτρων, δεν χρειάζεται να συζητούνται, αρκεί να αναγιγνώσκονται και να ψηφίζονται ή να καταψηφίζονται. Δεν πρόκειται να αλλάξει ο κόσμος με έκδοση ψηφισμάτων βγαλμένα από κομματικές και προσωπικές ατζέντες. Είναι καιρός να ασχοληθούν όλοι με τα προβλήματα που επιτάσσει η θέση και ο ρόλος τους.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 19:05