Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 11:44

Αποκτά φωνή και ρόλο η αντιπολίτευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αποκτά φωνή και ρόλο η αντιπολίτευση

Η νέα δημοτική αρχή Καλαμάτας, παρότι αποτελεί συνέχεια της πολύχρονης διοίκησης Νίκα, προσπαθεί τον τελευταίο χρόνο να βρει τα πατήματά της και να μπορέσει να τρέξει τα θέματα του δήμου.

Η διοίκηση στο δήμο στηριζόταν στην προσωπικότητα του προηγούμενου δημάρχου, από τον οποίο ξεκινούσαν και στον οποίο κατέληγαν τα πάντα. Ο νέος δήμαρχος, ακόμα και να ήθελε, δεν μπορούσε να επαναλάβει το ίδιο σχήμα, με αποτέλεσμα να φανεί αμέσως το κενό και να καταγραφούν αδυναμίες και αρρυθμίες στην καθημερινή λειτουργία του δημοτικού συστήματος. Με δυο λόγια, η νέα δημοτική αρχή έχει ξοδέψει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να βρει ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα κινεί ένα σύστημα το οποίο ήταν μαθημένο να λειτουργεί στη λογική της ενός ανδρός αρχής. Οι αδυναμίες που καταγράφονται είναι ορατές και δίνουν χώρο για την άσκηση αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα.

Η κατάθεση 58 ερωτήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει ότι συγκροτείται αργά αλλά σταθερά ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της δημοτικής αρχής. Ο μεγάλος αριθμός των ερωτήσεων μπορεί να εμπεριέχει υπερβολή, αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι στα έδρανα της αντιπολίτευσης κάθονται δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι μπορούν να αναδείξουν θέματα μικρά ή μεγάλα ασκώντας το ρόλο τους. Οι ερωτήσεις βεβαίως δεν αποτελούν από μόνες τους στοιχείο αντιπολίτευσης, το εύρος όμως και η γκάμα των θεμάτων που αναδεικνύουν ασκούν πίεση στη δημοτική αρχή και την αναγκάζουν να ασχοληθεί και να τοποθετηθεί με υπεύθυνο τρόπο.

Η ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης είναι θετική για ένα δήμο, όταν βεβαίως δεν εκτρέπεται και δεν αναλώνεται μόνο σε λαϊκισμούς και ανέξοδους χαρακτηρισμούς. Παρακολουθώντας τις ερωτήσεις και τις κινήσεις της αντιπολίτευσης τον τελευταίο χρόνο, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι υπάρχει μεγάλο εύρος θεμάτων που αναδεικνύονται. Υπάρχουν στιβαρές και ιδιαίτερα τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, που υπερέχουν εμφανώς από αυτές της δημοτικής αρχής - ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνονται και λαϊκίστικες προσεγγίσεις οι οποίες στοχεύουν στο αντίστοιχο κοινό. Υπάρχει δηλαδή μεγάλο εύρος προσεγγίσεων, τόσο θεματικά όσο και υφολογικά, το οποίο δημιουργεί δυσκολία στην αντιμετώπισή τους μέσω μιας ενιαίας πολιτικής απάντησης.

Η πίεση που ασκείται αναγκάζει τη δημοτική αρχή να είναι προσεκτικότερη και αποτελεσματικότερη. Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί σε θέματα που ανέδειξαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Η αναδίπλωση δείχνει βεβαίως πολιτικό αισθητήριο για να περιοριστεί η πολιτική ζημιά, και υπογραμμίζει το ότι δεν μπορείς να αγνοείς την αντιπολίτευση και τις αιτιάσεις της. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας μέχρι τώρα πήγαινε με την κεκτημένη ταχύτητα της εκλογικής νίκης. Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα κινείται έχοντας διαρκώς στο μυαλό της και τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Είναι θετικό για την πόλη ότι αρχίζει να σχηματοποιείται μέσα από τη διαφορετικότητα προσώπων και αντιλήψεων η αντιπολίτευση. Η ενοποίηση μπορεί να μην έχει χαρακτηριστικά κοινής και συντονισμένης δράσης, υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι μέσα από τις σημερινές μειοψηφίες θα προέλθει μία νέα παράταξη στο Δήμο Καλαμάτας. Το ζήτημα της ηγεσίας προφανώς κάποια στιγμή θα τεθεί και, μέσα από κάποια διαδικασία που θα συμφωνηθεί, θα επιλυθεί. Η ενοποίηση της αντιπολίτευσης γίνεται στο τρίπτυχο γνώση - αποτελεσματικότητα - νέα πρόσωπα και δυνάμεις στα δημοτικά πράγματα της Καλαμάτας, και είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα καταστεί δυνατή η ενοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων. Στην πορεία του χρόνου όμως, και κυρίως λόγω του νέου εκλογικού νόμου, θα καταστεί αναγκαίο. Αν ο προηγούμενος εκλογικός νόμος ευνοούσε τις αυτόνομες πορείες και την πολυδιάσπαση προσώπων και δυνάμεων, ο νέος εκλογικός νόμος οδηγεί ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, στην ενοποίηση δηλαδή προσώπων και δυνάμεων. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι παιχνίδι για δύο, συν τους γνωστούς τρίτους κομπάρσους που πάνε απλώς για την κομματική καταγραφή.

Με δεδομένο ότι δείχνουν να συμφωνούν σε μεγάλες παρεμβάσεις και ζητήματα της πόλης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θέτουν το προγραμματικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα προκύψει η πρόταση για την Καλαμάτα του μέλλοντος. Η ύπαρξη ενοποιημένης και ισχυρής αντιπολίτευσης δημιουργεί πολιτική πίεση στη δημοτική αρχή και δεν της αφήνει περιθώρια για αυθαιρεσίες αλλά και ολιγωρίες. Αναγκάζει τη δημοτική αρχή να γίνεται καλύτερη, και αυτό αποτελεί όφελος για την πόλη και τους πολίτες.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 11:09