Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 17:42

Το κόστος του «ναι» υπό προϋποθέσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης μέχρι τέλος του μήνα θα αποφασίσουν για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Οι πρώτες αντιδράσεις από δημοτικές αρχές και παρατάξεις της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι η χάραξη του δρόμου όπως έχει κατατεθεί θα απορριφθεί. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δύσκολα θα βρεθεί σύμβουλος ο οποίος θα συναινέσει στη δημιουργία οδικού μπουκαλιού μέσα στο Ασπρόχωμα. Στη Μεσσήνη αντίστοιχα θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις για τα σημεία που τοποθετούνται οι κόμβοι και θα ζητηθούν παράλληλοι και κάθετοι συνδετήριοι δρόμοι.

Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν θα λένε «όχι», αλλά «ναι» υπό σειρά προϋποθέσεων οι οποίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν ουσιαστικά σε μια αναθεωρημένη εκ βάθρων νέα μελέτη. Το σύνολο των αλλαγών που θα προταθούν δεν το γνωρίζουμε ακόμα, αλλά από τις πρώτες ενδείξεις είναι βέβαιο ότι θα είναι εκτεταμένες. Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές και εφόσον γίνουν αποδεκτές τότε τα συμβούλια θα δίνουν το πράσινο φως για τη ΜΠΕ του δρόμου. Είναι σίγουρο ότι θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις και η μελέτη θα πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο με τη σειρά του θα υιοθετήσει τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Το τι θα γίνει στο τέλος κανένας βέβαια δεν γνωρίζει, γιατί όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν παίζουν αποφασιστικό ρόλο σε σχέση με τη χάραξη του δρόμου, απλώς γνωμοδοτούν και τελικά αποφασίζει το αρμόδιο υπουργείο με τις υπηρεσίες του. Αν βέβαια γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις που κατατίθενται, δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί η άποψη ότι η λύση της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου είναι φτηνότερη από την παραλιακή. Αν απορριφθούν οι προτάσεις ή μπουν στα ντουλάπια του υπουργείου, θα έχει αγνοηθεί η τοπική κοινωνία και θα υπάρχουν αντιδράσεις στη συνέχεια. Το πρόβλημα εμφανές, και θα χρειαστεί τελικά πολιτική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είναι προφανές ότι όσο αυτό καθυστερεί τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο κατασκευής του δρόμου.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 12:44