Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 22:36

Να εγκαταλειφθούν χρεοκοπημένα δίκτυα και πρακτικές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Στην Εύβοια τα τελευταία χρόνια φυτεύουν συκιές, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η παραγωγή.

Την ίδια ώρα στη Μεσσηνία η παραγωγή μειώνεται, ενώ νέες φυτεύσεις δεν γίνονται. Η καλλιέργεια στη Μεσσηνία εγκαταλείπεται, ενώ στην Εύβοια αναπτύσσεται. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Τι είναι αυτό που οδηγεί τους αγρότες της περιοχής χρόνια τώρα στην αντικατάσταση των συκεώνων με ελαιόδεντρα;

Με το θέμα έχουμε πολλές φορές ασχοληθεί και έχουμε εδώ και χρόνια τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο για τις τεράστιες ευθύνες του «συνεταιριστικού μονοπωλίου» στην πορεία του συγκεκριμένου προϊόντος. Η Εύβοια, όσο ήταν υπό τον έλεγχο του ίδιου «συνεταιριστικού μονοπωλίου», είχε την ίδια τύχη με τη Μεσσηνία και τη Λακωνία· μόλις απαλλάχτηκε από τα δεσμά, οι αγρότες είδαν εισόδημα στην τσέπη τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες στην «Ε», 2,5 ευρώ το κιλό τα σύκα στη Μεσσηνία, 7 στην Εύβοια! Πώς είπατε; Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους και όποιος θέλει να δει την πραγματικότητα καταλαβαίνει γιατί εκεί φυτεύουν και εδώ ξεριζώνουν.

Η επιδότηση φυτεύσεων με το ποσό των 14 εκ. ευρώ που διακινείται τοπικά ως λύση, έχει νόημα μόνο αν συνδεθεί με συγκεκριμένο πλαίσιο απελευθέρωσης διαδικασιών και ανάπτυξης του προϊόντος σε όλα τα επίπεδα. Αν δοθούν τα λεφτά και η υλοποίηση γίνει μέσα από τα υπάρχοντα πελατειακά δίκτυα που κουμαντάρουν το προϊόν, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Το ζήτημα λοιπόν είναι να απαντηθεί το ερώτημα γιατί στην Εύβοια οι αγρότες βάζουν μόνοι τους συκιές, ενώ εμείς εδώ ζητούμε να επιδοτηθούν.

Είναι προφανές ότι η συκοπαραγωγή πρέπει να απελευθερωθεί από περιορισμούς και βαρίδια του παρελθόντος. Οι αγρότες της Μεσσηνίας θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εύβοιας αν θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους μειώνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Για τους νέους ειδικά αγρότες η ανάπτυξη της συκοπαραγωγής είναι μία πρόκληση, η οποία δεν πρέπει να χαθεί και δεν θα χαθεί μόνο αν αντιγράψουν επιτυχημένα παραδείγματα και εγκαταλειφθούν χρεοκοπημένα δίκτυα και πρακτικές.

panagopg@gmail.com