Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 19:30

Σημασία έχει ο προορισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σημασία έχει ο προορισμός

Οταν κατασκευάστηκε ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα δεν προβλέφθηκε κόμβος στο ύψος της ΒΙΠΕ του Μελιγαλά.

Η επιλογή έγινε για λόγους κόστους μιας και η κατασκευή ενός κόμβου σε μικρή σχετικά απόσταση από την έξοδο Κυπαρισσίας θεωρήθηκε υπερβολική. Την περίοδο εκείνη και με βάση την ανάγκη να διευκολυνθεί η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και να μη δημιουργηθούν επιπρόσθετα εμπόδια, συμφώνησαν όλοι στη συγκεκριμένη επιλογή, η οποία φαίνεται σήμερα ότι ήταν λανθασμένη. Ενας κόμβος στο συγκεκριμένο ύψος εκτός από τη ΒΙΠΕ θα εξυπηρετούσε πολλά χωριά των παλιών Δήμων Ιθώμης, Ανδρούσας και Αριστομένη, ενώ θα διευκόλυνε την πρόσβαση στην Αρχαία Μεσσήνη.

Το ζήτημα της σύνδεσης με κόμβο στον Μελιγαλά επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα μετά την πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα να συνδεθεί η Αρχαία Μεσσήνη από τον υπάρχοντα κόμβο στα Αρφαρά μέσω Πλατύ. Η πρόταση αυτή ενεργοποίησε τοπικές αντιδράσεις κυρίως από τη Βαλύρα, η οποία θεωρεί ότι η διασύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης από τον κόμβο Αρφαρών πλήττει την κίνηση στο χωριό. Το πρόβλημα δηλαδή είναι ότι δεν θα περνάει ο κόσμος μέσα από τη Βαλύρα για να πάει στην Αρχαία Μεσσήνη. Αυτό όσο και αν θεωρείται ξεπερασμένο είναι κυρίαρχο στις τοπικές κοινωνίες. Πρόσφατα άλλωστε ζήσαμε την αστειότητα να προτείνουν ορισμένοι να περνά ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος μέσα από τη Μεσσήνη για να μην πληγεί η οικονομία του… φραπέ στο χέρι!

Η διασύνδεση λοιπόν της Αρχαίας Μεσσήνης με τον αυτοκινητόδρομο μετατρέπεται σε τοπικιστικό ζήτημα της λογικής να περνάει ο δρόμος μέσα από το χωριό μας. Ξεπερασμένες λογικές, οι οποίες όμως κόβουν πολιτικά εισιτήρια στο τοπικό κοινό. Οταν υπάρχουν αντιδράσεις αυτού του επιπέδου συνήθως δεν γίνεται τίποτα και παραμένει η κατάσταση ως έχει. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη χρειάζεται μία ειλικρινής συζήτηση για το τι συμφέρει συνολικά την τοπική οικονομία και βέβαια τι μπορεί να γίνει με βάση το οικονομικό κόστος. Μακριά από τοπικισμούς και μικροσυμφέροντα πρέπει να επιλεγεί η λύση που μπορεί να υλοποιηθεί ταχύτερα. Διαφορετικά θα περνά ο δρόμος μέσα από χωριά που ερημώνουν, γιατί πολύ απλά ο τοπικιστικός λαϊκισμός δεν κατανοεί ότι το κρίσιμο δεν είναι η διέλευση αλλά να καταστείς προορισμός.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 14:26