Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 19:54

Κρίσιμη η αντοχή του συστήματος υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι προσδοκίες για περιορισμό των ζημιών στον τουρισμό δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το άνοιγμα της οικονομίας συνολικά και των συνόρων μετά τους περιορισμούς δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων, αντίθετα οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων και διασπορά του κορονοϊού. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο η έκρηξη των κρουσμάτων να μην περιοριστεί και να οδηγήσει στην κατάρρευση των υγειονομικών δομών.

Το άνοιγμα της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού ορθά επιδιώχθηκε, όπως ορθά λαμβάνονται νέα μέτρα περιορισμού, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ξανά καθολική καραντίνα. Το κρίσιμο στη νέα φάση είναι να αντέξει την πίεση το σύστημα υγείας, το οποίο παραμένει σε οριακή κατάσταση με ελλείψεις και αδυναμίες. Το παρήγορο είναι ότι μέχρι στιγμής η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με αντίστοιχη αύξηση σε νοσηλείες στις νοσοκομειακές μονάδες. Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη γνώση σε σχέση με την αντιμετώπιση του ιού, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιπλοκές και να μην καταλήγουν όλοι οι ασθενείς σε διασωλήνωση. Αν αυτό συνεχιστεί και υπάρξει αυξημένη προσοχή και προστασία στις ευπαθείς ομάδες, θα αποφύγουμε τα χειρότερα σε σχέση με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην υγεία.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η οικονομία. Περιοχές όπως η Μεσσηνία που στηρίζονταν σε Ελληνες τουρίστες, μπορεί να είχαν περιορισμένες ζημιές αλλά στη μεγάλη εικόνα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό υπέστησαν τεράστιες απώλειες σε επίπεδο τζίρου, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε χιλιάδες εργαζομένους και συνολικά στην οικονομία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι στον τομέα της οικονομίας και είναι άγνωστο αν τα μέτρα στήριξης που προωθούνται θα μπορέσουν να στηρίξουν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Τα επιδόματα και τα δάνεια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την πραγματική οικονομία. Η ελπίδα όλων είναι στην αντιμετώπιση του κορονοϊού με θεραπεία και εμβόλιο, έτσι ώστε να επανέλθει σε κανονικό ρυθμό από τις αρχές του χρόνου η τουριστική βιομηχανία. Αν χαθεί ο έλεγχος ή παραταθεί η παγκόσμια αβεβαιότητα θα ζήσουμε μια νέα τραγωδία, στην οποία θα στηθούν νέες καριέρες από λαϊκιστές και συνωμοσιολόγους που τρέφονται από καταστροφές και οδηγούν στον όλεθρο.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 16:17