Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 14:46

Να κάνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δείχνει ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και θα χρειαστεί η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν μικρά γαλατικά χωριά, ούτε DNA τα οποία δεν τα αγγίζει ο κορονοϊός. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και των επαφών είναι προς το παρόν το μοναδικό φάρμακο κατά της εξάπλωσης της ασθένειας. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στις ανοιχτές κοινωνίες και οικονομίες στις οποίες ζούμε.

Η οικονομία της Ελλάδας αλλά και όλων των χωρών της Ε.Ε. έχει ήδη πληγεί σημαντικά και δεν μπορούν να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα καθολικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να ζούμε με το συγκεκριμένο πρόβλημα λαμβάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας. Η χρήση μάσκας και η διατήρηση των αποστάσεων είναι το μοναδικό όπλο των πολιτών στη μάχη της αντιμετώπισης του ιού τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και μέχρι να υπάρξει ασφαλές εμβόλιο που θα δημιουργήσει ανοσία αγέλης. Οι γραφικές θεωρίες όσων δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του κορονοϊού αλλά στην παγκόσμια συνωμοσία, σταδιακά θα απομονωθούν, γιατί πολύ απλά θα συγκρουστούν με την πραγματικότητα. Ελπίζουμε αυτό να μην καθυστερήσει, προκειμένου να πάψουν να είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Οι επόμενες εβδομάδες με την επιστροφή όλων των αδειούχων στις δουλειές τους είναι εξαιρετικά κρίσιμες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αν δεν υπάρξει περιορισμός της διασποράς του ιού πολύ φοβούμαστε ότι θα μπούμε σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά και πολιτικά. Ο λαϊκισμός τρέφεται από τις κρίσεις. Το να χαϊδεύεις αυτιά και να μοιράζεις υποσχέσεις είναι το πιο εύκολο πράγμα. Το δύσκολο και αντιδημοφιλές είναι να ζητάς ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Ας κάνει λοιπόν ο καθένας αυτό που του αναλογεί και ας αφήσουμε όλοι τις εξυπνάδες, τις θεωρίες συνωμοσίας και τα ανέξοδα… πρέπει. Η αυξημένη ατομική ευθύνη συγκροτεί επιτυχημένες κοινωνίες και ισχυρά κράτη.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 12:44