Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 17:34

Εργατικά χέρια για την ελαιοσυγκομιδή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εργατικά χέρια για την ελαιοσυγκομιδή

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα.

Η μείωση της κατανάλωσης οδήγησε σε συμπίεση των τιμών, ενώ έχουν μείνει αδιάθετες σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων. Στον τομέα του ελαιολάδου οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ελιές Καλαμών σάπισαν στις αποθήκες και κατέληξαν στις χωματερές. Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί είναι απολύτως απογοητευτική, προκαλώντας έντονο προβληματισμό λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Οι χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο θέτουν σε προτεραιότητα το ζήτημα του κόστους συγκομιδής. Τα πράγματα στην οικονομία είναι απλά: Αν το κόστος συγκομιδής δεν συμπιεστεί, το μάζεμα των ελιών θα γίνει ασύμφορο και η παραγωγή θα εγκαταλειφθεί. Ο συντελεστής που ανεβάζει το κόστος παραγωγής είναι η εργασία. Η έλλειψη εργατικών χεριών λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού, επιδεινώνει την κατάσταση. Η περιοχή το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί εκατοντάδες εποχικούς εργάτες με μεροκάματα, τα οποία να καταστήσουν συμφέρουσα τη συγκομιδή. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται σχεδιασμός και λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Είναι σημαντικό ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση ευαισθητοποιήθηκε σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα και συγκαλεί αύριο σύσκεψη στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», προκειμένου να καταγραφούν απόψεις και προτάσεις που θα διασφαλίζουν τον απαιτούμενο αριθμό εποχικών εργαζομένων την ελαιοκομική περίοδο. Είναι μία καλή ευκαιρία να καταγραφούν αναλυτικά οι ανάγκες, να προταθούν λύσεις διαμονής και να εξεταστεί το τεράστιο ζήτημα με το εργόσημο των απασχολουμένων στην ελαιοσυγκομιδή. Θεωρούμε ότι αύριο ξεκινάει η καταγραφή του προβλήματος, η οποία μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει καταλήξει σε ένα άθροισμα συγκεκριμένων πολιτικών. Να διασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός εργαζομένων, να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη διαβίωση, η υγιεινή και η ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων. Η φετινή ελαιοσυγκομιδή μπορεί να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους αν με αφορμή την αυριανή συνάντηση ευαισθητοποιηθούν όλες οι πλευρές και κάνουν ένα βήμα παραπάνω από τη γνωστή έκδοση ψηφισμάτων και ευχών σε μορφή υπομνήματος.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 14:38