Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 10:00

Μόνιμη δράση κατά της εγκληματικότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μόνιμη δράση κατά της εγκληματικότητας

Με δυναμικό τρόπο έχει μπει στην επικαιρότητα το πρόβλημα εγκληματικότητας στην ενδοχώρα του νομού. Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης αποτυπώνει την πολιτική διάσταση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, ίσως το μεγαλύτερο στην καθημερινότητα των κατοίκων του συγκεκριμένου δήμου αλλά και συνολικά του νομού. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγροτική παραγωγή από τη μια πλευρά και η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού που μένει πλέον σε χωριά και κωμοπόλεις από την άλλη, δημιουργούν ένα εντελώς νέο περιβάλλον.

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα πράγματα στην ύπαιθρο δεν έχουν σήμερα καμία σχέση με το χθες και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνική συγκρότηση είναι κολοσσιαίες. Η οικονομική ζωή στην ύπαιθρο στηρίζεται στη δουλειά και τον ιδρώτα κυρίως των αλλοδαπών εργατών. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι φροντίζονται από αλλοδαπές οικιακές βοηθούς. Την ίδια ώρα, οι κοινωνικά απομονωμένοι τσιγγάνοι έχουν αφήσει τις παραδοσιακές τους ασχολίες κι έχουν μπει σε νέους δρόμους εγκληματικότητας όπως το εμπόριο ναρκωτικών. 

Η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί όμως περνά απαρατήρητη από τους περισσότερους, οι οποίοι βλέπουν το πρόβλημα ως στενό ζήτημα αστυνόμευσης και καταλήγουν σε εύκολες ξενοφοβικές και ρατσιστικές κορώνες. 

Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει έναν άλλο τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες και οι αλλοδαποί κάτοικοι της υπαίθρου. Η λύση προφανώς και δεν είναι ένα πογκρόμ διώξεων, όπως ζητούν διάφοροι «ελληναράδες» στα καφενεία - γιατί τότε θα υπάρξει οικονομική και ανθρωπιστική κατάρρευση. Οι κλοπές χάλκινων, σιδερένιων και άλλων αντικειμένων είναι κυρίως έργο των γνωστών φτωχοδιάβολων, οι όποιοι δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στην περιοχή, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αποθρασυνθεί ρημάζοντας την ύπαιθρο. Οι ληστείες και οι σοβαρότερες εγκληματικές πράξεις είναι έργο συμμοριών κακοποιών στις οποίες μετέχουν Ελληνες και βέβαια αλλοδαποί. Ολα αυτά είναι βέβαια γνωστά... αλλά και σε αυτό το θέμα περισσεύουν οι εύκολοι αφορισμοί. 

Οι τοπικοί παράγοντες όλα αυτά τα χρόνια βολεύονταν με γενικούς αφορισμούς κατά των «ξένων» και των «γύφτων» και της έλλειψης αστυνόμευσης. Οι επιστολές πήγαιναν κι έρχονταν, αλλά το πρόβλημα συνέχισε να διογκώνεται γιατί προφανώς... δεν ήξερε γραφή κι ανάγνωση. Στις τοπικές εκλογές οι περισσότεροι δημοτικοί άρχοντες είχαν ως βασική τους εξαγγελία την αποκατάσταση τους αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων του δήμου τους - μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης «άμα ρίξεις πέτρα θα χτυπήσεις σίγουρα συνταξιούχο αστυνομικό». Υποσχέσεις βέβαια έδιναν για να κερδίσουν τις ψήφους, αλλά σχέδιο δεν είχαν. Αποτέλεσμα, μόλις τα πράγματα ζόρισαν, άρχισαν τις επιστολές, τις συσκέψεις και τις άρον άρον εκστρατείες στην Αθήνα για να ζητήσουν βοήθεια - καταλήγοντας σε αναμασήματα κι εύκολες διαπιστώσεις για ανάγκη... αύξησης της αστυνόμευσης. Χαρήκαμε πολύ για τη γνωριμία, δηλαδή!

Η αλήθεια είναι ότι οι τοπικοί παράγοντες δεν είναι και δεν πρέπει να μετατραπούν σε σερίφηδες. Είναι έτσι τουλάχιστον αστείο το θέαμα να τσακώνονται δημοτικοί σύμβουλοι για το πιο επιχειρησιακό σχέδιο θα εφαρμόσει η Αστυνομία, αν θα γίνει ειδικό Τμήμα όπως στα Ζωνιανά ή αν αρκεί η ενίσχυση των υπαρχουσών δομών! Είναι φανερό ότι οι συνταξιούχοι βρήκαν ρόλο για θεωρία - γιατί στην πράξη... τρεχάτε ποδαράκια μου. 

Μπορούν όμως οι τοπικοί παράγοντες να συμβάλουν αποφασιστικά στην υποβοήθηση του έργου της Αστυνομίας, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες τους και τη γνώση τους για τις τοπικές συνθήκες. Η καταγραφή των αναγκών για εποχικούς εργάτες αλλά και η στενή καθημερινή προσπάθεια ένταξης των τσιγγάνων είναι τα μεγάλα όπλα μιας δημοτικής αρχής που θέλει να συμβάλει στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. 

Δεν είναι δύσκολο να βρουν 10 χώρους, να τους εξοπλίσουν με τα απαραίτητα και να φιλοξενούνται εκεί, καταγεγραμμένοι και με φροντίδα, εποχικοί εργάτες που τώρα μένουν ανεξέλεγκτα από 'δώ κι από 'κεί. Δεν είναι κακό να ενεργοποιηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη των τσιγγάνων στο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας. Τα επιδόματα και τα δάνεια που μοιράστηκαν αφειδώς τα χρόνια της ευμάρειας δεν οδήγησαν στην έξοδο από την απομόνωση της συγκεκριμένης ομάδας. Το αντίθετο μάλλον συνέβη, και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο εξής. 

Το σημαντικότερο, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, απαιτεί διαρκή δράση και συνεχή πίεση. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν λύνουν προβλήματα. Απλώς τα επιδεινώνουν, μεταφέροντάς τα μεγαλύτερα στο μέλλον.

 

panagopg@gmail.com 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 20:03