Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 15:33

Οι οικονομικά αδύναμοι πολλαπλώς χαμένοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.

Ολα δείχνουν ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου και θα υπάρξει αναγκαστικά νέα περίοδος καραντίνας σε μεγάλες περιοχές της χώρας, αν όχι στο σύνολό της. Οι επιπτώσεις στην οικονομία από ένα νέο κλείσιμο θα είναι μεγάλες. Το πρόβλημα όμως δεν θα είναι μόνο δημοσιονομικό και πρόσκαιρο, θα πληγούν και τομείς, όπως η εκπαίδευση, που θα επηρεάσουν την οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Στην εκπαίδευση όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μία ακόμα χαμένη χρονιά για τους μαθητές. Δεκάδες σχολεία έκλεισαν με καταλήψεις πριν καν ανοίξουν και θα ξανακλείσουν μόλις αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού. Η κατάσταση είναι απελπιστική για τους γονείς, που δεν έχουν άλλο τρόπο εξοπλισμού των παιδιών τους με γνώση παρά μόνο το δημόσιο σχολείο. Διαφεύγει την προσοχή των «λαϊκών αγωνιστών» ότι οι μοναδικοί χαμένοι από τα κλειστά σχολεία είναι οι πλέον αδύναμοι, που δεν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες εκπαίδευσης από τον ιδιωτικό τομέα είτε μέσω ιδιωτικών σχολείων είτε από φροντιστήρια και ιδιαίτερα.
Η βασική ευθύνη για όσα συμβαίνουν, βρίσκεται βέβαια στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, η οποία καθυστέρησε να θέσει το πλαίσιο λειτουργίας σε μια ιδιαίτερη χρονιά αφήνοντας χώρο να κάνουν «παιχνίδι» οι λαϊκιστές. Μόλις χθες αποφάσισε να πράξει το αυτονόητο, ανακοινώνοντας αναπλήρωση των χαμένων ωρών και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έτσι ώστε να τελειώσει το καλαμπούρι με τις καταλήψεις Το τεράστιο λάθος είναι ότι δεν έχει προετοιμάσει επαρκώς το πέρασμα στην εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση μέσα από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού. Το υπουργείο θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρώσει την επιμόρφωση εκπαιδευτών και να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να δοθεί στους εκπαιδευτικούς ένα ποσό για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Να έχει δηλαδή κλείσει στόματα και να έχει αναγκάσει τους πάντες να είναι έτοιμοι και προετοιμασμένοι. Τα σχολεία είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν και μια υπεύθυνη ηγεσία δεν μπορεί να περιμένει να συμβεί το αναπόφευκτο και να δει μετά τι θα κάνει. Χρειάζεται αφύπνιση για να μην χαθεί ακόμα μια χρονιά, που θα στοιχίσει πολλαπλά στους οικονομικά αδύναμους και θα επηρεάσει το μέλλον πολλών νέων ανθρώπων.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 15:38