Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 18:00

Ενώσεις και στοιχίσεις για τις επόμενες εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενώσεις και στοιχίσεις για τις επόμενες εκλογές

 

Αντιδράσεις προκαλεί σε παρατάξεις της μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας η πρόθεση του δημάρχου να αξιοποιήσει ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους σε θέσεις ευθύνης.

Οι παρατάξεις που αντιδρούν είναι αυτές, οι οποίες μετρούν απώλειες με ανεξαρτητοποίηση συμβούλων μετά τις εκλογές προτάσσοντας ζητήματα πολιτικής ηθικής τάξεως -και ενδεχομένως να έχουν δίκιο. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι η φυσιολογική εξέλιξη του τρόπου συγκρότησης των δημοτικών παρατάξεων προεκλογικά, οι οποίες ήθελαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του εκλογικού νόμου. Είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος θα οδηγούσε στη μετεκλογική συναλλαγή και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Μόνο που δεν συμβαίνει ανά παράταξη και συνολικά, αλλά το κάνει ο κάθε σύμβουλος μόνος του.
Οι μετεκλογικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο έδωσαν τη δυνατότητα σε δημάρχους και περιφερειάρχες να λειτουργούν χωρίς να έχουν ανάγκη την πλειοψηφία των συμβουλίων και έτσι περιορίστηκε η ανάγκη για «συνεργασίες» και μεταγραφές. Αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος, είναι προφανές ότι με μεγάλη ευκολία θα είχαν δημιουργηθεί πλειοψηφίες-«κουρελού», με βιλαέτια και αυτόνομα τμήματα σε δήμους και περιφέρειες. Θα είχαμε μικρούς και μεγάλους δημάρχους και αντιδημάρχους και όλα θα κυλούσαν μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτου ευτελισμού.
Οι μειοψηφίες πράττουν ορθά που διαμαρτύρονται γιατί «εξαγοράζονται» σύμβουλοί τους με θέση ευθύνης, τους διαφεύγει όμως ότι αυτό είναι το λογικό προεκλογικό αποτέλεσμα. Είναι όρος επιβίωσης των φιλόδοξων συμβούλων, που βλέπουν το πολιτικό τους μέλλον μόνο μέσα σε μεγάλη παράταξη μιας και η αναμενόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα αφήνει περιθώρια πολυδιάσπασης στις επόμενες εκλογές. Οπως έλεγαν παλιά, όποιος μείνει έξω από το μαντρί θα τον φάει ο λύκος. Οι έχοντες φιλοδοξίες θα προσπαθήσουν να μπουν σε μεγάλα σχήματα για να υπάρχουν και στο μέλλον. Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά από τον επόμενο χρόνο η κινητικότητα θα ενταθεί και θα έχουμε νέες στοιχίσεις σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες εν όψει των επόμενων εκλογών. Το πώς θα ενοποιηθούν παρατάξεις και σχήματα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα προσδιορίσει και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ενώσεις και μεγάλα σχήματα.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 15:36