Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 19:00

Η υπερβολή στην υπερβολή οδηγεί σε τραγωδίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η υπερβολή στην υπερβολή οδηγεί σε τραγωδίες

Μέσα στην πανδημία και με σειρά απαγορεύσεων στην καθημερινή ζωή όλων μας, το να συζητάμε για το αν θα πραγματοποιηθεί πορεία στη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου δεν αντέχει σε καμία λογική.

Η αυτονόητη απαγόρευση της πορείας μετατράπηκε όμως σε πολιτικό ζήτημα, γιατί συνοδεύτηκε από μία υπερβολική και συνταγματικά αμφισβητήσιμη γενική πανελλαδική απαγόρευση των συναθροίσεων. Η ανοησία και η γελοιότητα ορισμένων να προσπαθούν να πουλήσουν «επαναστατικό τσαμπουκά» απειλώντας με πραγματοποίηση πορείας κόντρα σε όλους και όλα, έφερε μία επίσης ανόητη γενική απαγόρευση προκειμένου να επιβληθεί το αυτονόητο.

Όλες οι συγκρούσεις ιστορικά οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση σε αντίστοιχες υπερβολές. Η υπερβολή στην υπερβολή οδηγεί σε τραγωδίες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά τα πάντα θα εξαντληθούν στο χαρτί των καταγγελιών και δεν θα έχουμε οδομαχίες, στις οποίες οι μεν θα νομίζουν ότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία και οι δε τη δημόσια υγεία. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου χρόνια τώρα αποτελεί αφορμή για άσκηση εύκολης προπαγάνδας και βέβαια ευκαιρία για κάθε μορφή συγκρούσεων. Είναι γνωστό ότι για τον συγκεκριμένο «εορτασμό»… ζουν συγκεκριμένες περιθωριακές πολιτικές ομάδες.
Το Πολυτεχνείο ήταν μία ηρωική στιγμή αντίστασης της ελληνικής νεολαίας, το οποίο όμως χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι στην αδράνεια χρόνων απέναντι στη χούντα. Ήταν ένα συνταρακτικό γεγονός, αλλά η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο. Έπεσε μετά από μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο. Η χούντα έπεσε γιατί έχασε έναν πόλεμο και διχοτομήθηκε η Κύπρος. Είναι για πολλούς βολική η «αλήθεια» της πτώσης της χούντας από το Πολυτεχνείο, αλλά δεν είναι έτσι. Οι ωραιοποιήσεις και οι ηρωισμοί στην ανάγνωση της ιστορίας δεν βοηθούν στην κατάκτηση εθνικής αυτογνωσίας, αντίθετα χρησιμοποιούνται για να αναπαράγονται μύθοι. Έτσι φτάνουμε στο σημείο να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα απολύτως αυτονόητα και να χρειάζεται απαγόρευση για τη μη πραγματοποίηση συναθροίσεων εν μέσω πανδημίας. Να γίνει δηλαδή ένας λιτός εορτασμός χωρίς πορείες, όπως εορτάστηκαν χωρίς παρελάσεις η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου. Με τον περιορισμό των εορτασμών για μια χρονιά δεν κινδυνεύουν ούτε το εθνικό φρόνημα ούτε και η δημοκρατία.
panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 12:47