Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 19:41

Αστοχίες και καθυστερήσεις στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αστοχίες και καθυστερήσεις στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

 

Τα τεχνικά προβλήματα σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί. Όλη η εκπαιδευτική διαδικασία από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο γίνεται πλέον εξ αποστάσεως, ενώ εξ αποστάσεως πραγματοποιούνται και τα φροντιστήρια.

Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις πρώτες ημέρες τόσο στα γυμνάσια και στα λύκεια, όσο και στα δημοτικά, είναι βεβαίως αυτές που έμειναν σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε να είχε γίνει δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες για να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι το πρόβλημα δεν είναι αν χάθηκε μία μέρα, αλλά το τι γίνεται τις πολλές επόμενες που δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.
Το ζήτημα δηλαδή είναι αν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργεί και είναι αποδοτική σε σχέση με τη γνώση των παιδιών. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι προφανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση, είναι όμως σε αυτή τη φάση ένα μέτρο άμεσης ανάγκης, αλλά και ένα μέσο που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην εκπαίδευση στο μέλλον. Ο κόσμος αλλάζει και είναι καιρός να περάσουμε από τη φωτοτυπία στις πλατφόρμες εκπαίδευσης. Μετά την πανδημία τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το παρελθόν. Εκπαιδευτικοί και μαθητές γνωρίζουν έναν άλλον τρόπο επικοινωνίας και μάθησης, τον οποίο είναι βέβαιο ότι θα τον χρησιμοποιήσουν ξανά στο μέλλον.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ήταν απείρως καλύτερη αν το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα μέσα και την ενίσχυση μαθητών και εκπαιδευτικών με τεχνολογικά μέσα. Το υπουργείο δεν έκανε δύο απλά πράγματα: Να δώσει επίδομα αγοράς εξοπλισμού στους εκπαιδευτικούς και να τους επιμορφώσει τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου σε βασικά παιδαγωγικά και τεχνολογικά ζητήματα. Ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής κάθε σχολείου μπορούσε άνετα σε μια εβδομάδα να δείξει τα πάντα στους συναδέλφους του, ενώ η κάθε ειδικότητα θα μπορούσε με τηλεκπαίδευση να επιμορφωθεί σε βασικά ζητήματα σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αυτό σε συνδυασμό με τη έγκαιρη χορήγηση των τάμπλετ στους οικονομικά αδύναμους μαθητές, θα είχε συμβάλει αποφασιστικά στο να λειτουργήσει με ελάχιστα προβλήματα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δυστυχώς δεν έγινε και χάθηκε η ευκαιρία να τρέξουν τα πράγματα μπροστά με μεγαλύτερη ορμή μετά την πανδημία.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 09:36