Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 16:06

Προαστιακός σιδηρόδρομος για την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το τελευταίο διάστημα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο.

Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ -που είχε ως αντικείμενο τη δρομολόγηση τρένου στη γραμμή Κόρινθος-Αργος-Ναύπλιο- επανέλαβε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει μελέτες, προκειμένου να σφυρίξει ξανά το τρένο από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα, αλλά και από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεσσήνη.
Ο Παναγιώτης Νίκας κατά το παρελθόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη λειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο και η μεταστροφή του αυτή δείχνει ότι έχει συνταχθεί με την άποψη ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης. Ο περιφερειάρχης θεωρεί σημαντικό το τρένο κυρίως για τη λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Μελιγαλά και Σπερχογείας, αλλά και του λιμανιού της Καλαμάτας. Η θεωρητική προσέγγιση είναι προφανώς σωστή μιας και σε όλο τον κόσμο με τα τρένα μεταφέρονται τα εμπορεύματα μειώνοντας το κόστος της… απόστασης. Το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς να αλλάξει ριζικά το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου.
Το τρένο στην Πελοπόννησο με τις υπάρχουσες σιδηροδρομικές γραμμές δύσκολα μπορεί να επαναλειτουργήσει και πολύ φοβόμαστε πως εάν επαναλειτουργήσει στο συγκεκριμένο σιδηροδρομικό δίκτυο θα πεταχτούν απλώς χρήματα, χωρίς να υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το τρένο για να συμβάλει στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου θα πρέπει να λειτουργεί στη λογική… προαστιακού της Αθήνας για τη μεταφορά επιβατών και ταχυμεταφορικής για τα εμπορεύματα. Να μετατρέψει δηλαδή την Πελοπόννησο σε προάστιο της Αθήνας και να δώσει τη δυνατότητα για μεταφορά αυθημερόν εμπορευμάτων στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μιλάμε για ηλεκτροκίνηση με υψηλές ταχύτητες και βέβαια γραμμή κανονικού εύρους. Μόνο με την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών έχει προοπτική ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο και μπορεί πραγματικά να αποτελέσει κινητήριο αναπτυξιακό μοχλό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν τα πράγματα. Με μερεμέτια και μπαλώματα στο παλιό δίκτυο απλώς θα πεταχτούν λεφτά χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.
panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 16:27