Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 21:58

Υπευθυνότητα και σοβαρότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 

Ένας διευθυντής δημοτικού σχολείου της Βόρειας Ελλάδας στις οδηγίες που έστειλε, πρότεινε στους γονείς να έχουν μαζί τα παιδιά και μία κουβερτούλα, προκειμένου όταν ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζονται οι αίθουσες, αυτά να μην κρυώνουν.

Η οδηγία αυτή προκάλεσε τον χλευασμό των «ειδικών» στα social media, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν λύσεις για όλα και μάλιστα ανώδυνες και ανέξοδες. Να σημειωθεί βέβαια ότι η πρακτική με τις κουβέρτες εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία της Ευρώπης (Σουηδία, Γερμανία κ.λπ.) την περίοδο της πανδημίας, αλλά… τι ξέρουν αυτοί! Εδώ θα μας πείτε πολιτικοί αρχηγοί που «σκίζονται» για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό και δεν ντρέπονται. Γιατί να ντραπούν οι οπαδοί τους, που διακινούν όποια ανοησία κρίνεται εντυπωσιακά πιασάρικη!

Το άνοιγμα των σχολείων, ειδικά των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, ορθά αποτελεί βασική προτεραιότητα, γιατί η τηλεκπαίδευση ελάχιστα μπορεί να προσφέρει σε αυτές τις ηλικίες. Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ συγκεκριμένα και βεβαίως δεν προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια, αλλά μερική. Λαμβάνεις βεβαίως ό,τι μέτρα μπορείς, προκειμένου να εξασφαλίσεις τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ένα από τα μέτρα που μπορείς να λάβεις είναι η πραγματοποίηση τεστ τουλάχιστον πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Στη συνέχεια βέβαια πρέπει να επαναλαμβάνονται αυτά τα τεστ τακτικά, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη διαπίστωση πιθανού προβλήματος. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι το να πάνε να κάνουν το τεστ αποτελεί υποχρέωση για τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει, θα μας ταλαιπωρεί για μερικούς μήνες ακόμα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν μικρότερες συνέπειες αν δείξουμε όλοι υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στα δεδομένα που επιβάλλει η συγκεκριμένη περιπέτεια. Η μιζέρια, η γκρίνια, η αδιαφορία και η… ανυπακοή δεν ωφελούν σε τίποτα. Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα προχωρήσει μπροστά. Τα εμβόλια, τα φάρμακα, η επιστήμη συνολικά έχουν ήδη νικήσει. Μένει να αντιληφθούμε ότι μένει ελάχιστο χρονικό διάστημα που χρειάζεται να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το μέλλον μας. Ας πράξουμε αυτό που προτείνουν οι ειδικοί και όχι οι ξερόλες της μόνιμης αυταπάτης των εύκολων αλλά ανέφικτων λύσεων.

panagopg@gmail.com

(Φωτογραφία αρχείου)