Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 12:23

Παρόντες και απόντες στα ψηφοδέλτια της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρόντες και απόντες στα ψηφοδέλτια της Μεσσηνίας

Όλα δείχνουν ότι μετά το Πάσχα η κατάσταση με τον κορονοϊό θα έχει ομαλοποιηθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο τουρισμός θα κινηθεί το καλοκαίρι, και το φθινόπωρο θα έχει δημιουργηθεί μία νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια σε ποιο βαθμό θα έχουν κλείσει οι οικονομικές πληγές της καραντίνας, αλλά αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο θα υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον. Μετά το καλοκαίρι και σε φάση κοινωνικής ανάτασης για καλύτερη οικονομική συνέχεια, προκύπτει πάντα ο πειρασμός των εκλογών. Αν μάλιστα η δημοσκοπική δύναμη των κομμάτων κινείται στα σημερινά επίπεδα, οι εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν βέβαιες.

Τα πάντα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το πόσο λαβωμένη θα βγει τελικά η οικονομία από την υγειονομική κρίση και πόσο κόστος θα έχει η κυβέρνηση από τη διαχείριση που έχει κάνει, σε συνδυασμό με το τι γίνεται στα υπόλοιπα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο, όπου αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να ολοκληρώσει τις αλλαγές και να επαναδιατυπώσει την ηγεμονία του. Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν τον ακούει γιατί τον θεωρεί αναξιόπιστο. Η διαταραγμένη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το εκλογικό σώμα, όπως αυτή καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές, δεν έχει εξομαλυνθεί – το αντίθετο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν κινήσεις για αλλαγή ηγεσίας αλλά δεν διαφαίνεται λύση. Η πρόεδρος και η ηγετική ομάδα θα εξαντλήσουν και την τελευταία ημέρα της θητείας τους, ελπίζοντας ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στην ηγεσία. Με την ίδια ηγεσία, το εκλογικό αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι το ίδιο. Στα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν όμως στα δεξιά μικρά κόμματα. Το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» και των ΑΝΕΛ λειτουργεί δελεαστικά, και φαίνεται ότι θα έχουμε νέα κόμματα όπως αυτό που ανακοίνωσε ο Γιώργος Τράγκας. Η κινητικότητα στο χώρο της Δεξιάς πέρα από τη Ν.Δ., έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη: η ενίσχυση δηλαδή των ακραίων δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, τα οποία δεν «κλέβουν» ψήφους μόνο από την παραδοσιακή Δεξιά, αλλά και από τη λαϊκιστική Αριστερά.

Το πολιτικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται, δημιουργεί νέα δεδομένα και σε τοπικό επίπεδο, σε σχέση με τη δυναμική τόσο των κομμάτων όσο και των υποψήφιων βουλευτών. Στη Ν.Δ. παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Θα υπάρξει ομαλή συνέχεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή μήπως θα έχουμε σύγκρουση και έξοδο Σαμαρά από τις λίστες; Δεν θα αποτελέσει πάντως έκπληξη αν οδηγηθεί στην έξοδο με τον καλό ή τον κακό τρόπο. Έχει συμβεί και σε άλλους πρώην πρωθυπουργούς αρκετές φορές στο παρελθόν. Υπάρχει, τέλος, η πιθανότητα να συμπεριληφθεί μαζί με τον Κώστα Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ένα σενάριο που έχει ξανασυζητηθεί. Η έξοδος Σαμαρά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας φέρνει ευρύτερες ανακατατάξεις και δημιουργεί νέες ισορροπίες. Ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το Γιάννη Λαμπρόπουλο, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής από το 1989 και αν δεν αξιοποιηθεί στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σαν να του δείχνουν την έξοδο. Ο Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Περικλής Μαντάς ως νέοι βουλευτές αναπτύσσουν ιδιαίτερη κινητικότητα και όλα δείχνουν ότι θα δώσουν σκληρή μάχη επικράτησης, μιας και αν υπάρξουν αποχωρήσεις θα δημιουργηθούν δυναμικές από τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο ψηφοδέλτιο.
Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητο φαβορί παραμένει ο Αλέξης Χαρίτσης. Το ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες θέσεις βρίσκεται στο πού θα καταλήξει το φλερτ που αναπτύσσεται με πολιτευτή του ΚΙΝΑΛ και αν αυτό θα ενοχλήσει παλιούς βουλευτές όπως ο Πέτρος Κωνσταντινέας. Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται πάντως να δώσουν το στίγμα που θα έχει το κόμμα στο νομό το επόμενο διάστημα. Θα αναδειχθούν δηλαδή νέα στελέχη στην ηγεσία της Νομαρχιακής Επιτροπής ή θα συνεχίσουν οι παλιοί που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%;
Στο ΚΙΝΑΛ με την παρούσα ηγεσία θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης ισχυρών προσώπων για το ψηφοδέλτιο. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για μεταπήδηση στον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένης ομάδας που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί τοπικά, στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Σημαντικός παράγοντας είναι, τέλος, τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τοπικά τα δεξιά κόμματα τα οποία υπό προϋποθέσεις διεκδικούν έδρα στη Μεσσηνία. Στα υπόλοιπα μικρά κόμματα δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση, μιας και τα ίδια πρόσωπα ανακυκλώνονται επί δεκαετίες.
Το τελευταίο διάστημα σε όλους τους κομματικούς χώρους έχουν ενταθεί οι διεργασίες. Είναι φανερό ότι οι ενδιαφερόμενοι οσμίζονται εξελίξεις και προσπαθούν να λάβουν καλύτερη θέση στην αφετηρία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τη νίκη στα βουλευτικά ψηφοδέλτια δεν τη δίνουν μόνο οι παρόντες, αλλά και οι απόντες.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 23:26