Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 10:16

Η τρόικα στηρίζει τη διεφθαρμένη πολιτική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Για μια ακόμα φορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λίγες μέρες πριν από την έλευση της τρόικας, “θυμήθηκαν” τη φοροκλοπή και δημοσίευσαν απόρρητη(;) έκθεση των τροϊκανών σχετικά με την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Αν πιστέψουμε τα όσα λέει η έκθεση, οι δανειστές της Ελλάδας έχουν απογοητευτεί επειδή δεν γίνονται προσπάθειες για να αποκτήσει η χώρα μια αποτελεσματική, ανεξάρτητη και σύγχρονη φορολογική διοίκηση. 

 Οι τροϊκανοί στην έκθεση -η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής παράταξης των εφοριακών ΑΣΚΙ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ)-  διαπιστώνουν μεταξύ άλλων ότι:

• Οι μεταρρυθμίσεις προσχωρούν αποσπασματικά.

• Νευραλγικοί τομείς του φορολογικού μηχανισμού παραμένουν υποστελεχωμένοι, ενώ την ίδια ώρα ο μισθός των 700 ευρώ λειτουργεί αποτρεπτικά στην πρόσληψη νέων ελεγκτών. 

• Ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στην ουσία δεν είναι αυτόνομος από την πολιτική ηγεσία, ενώ το ΣΔΟΕ, ένας βασικός μηχανισμός καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, επίσης δεν έχει αυτονομηθεί από την κυβέρνηση. 

Επίσης η τρόικα μέμφεται την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επειδή δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφαση για τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος όσων ελέγχονται - παρά το γεγονός ότι η σχετική νομοθεσία έχει περάσει από τις αρχές του 2012. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι 60 ελεγκτές έχουν ήδη εκπαιδευτεί από Γάλλους συνάδελφους τους στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν επειδή δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση. Τέλος, σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα οι 13 εφοριακοί που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό. 

Πολύ ωραία τα γράφουν λοιπόν οι τροϊκανοί. Ομως δεν πείθουν πλέον κανέναν, καθώς στη συνείδηση του μέσου πολίτη έχουν καταγραφεί ως συνεργάτες των διεφθαρμένων πολιτικών που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και ενδιαφέρονται μόνο για τη διάσωση των κομματικών μηχανισμών και της πολιτικής τους καριέρας. Οι πολίτες σχημάτισαν αυτή την άποψη διαπιστώνοντας ότι οι εκθέσεις της τρόικας τελικώς λειτουργούν ως άλλοθι, είτε για νέες περικοπές μισθών είτε για νέες αυξήσεις φόρων. Γιατί ανεξαρτήτως του τι λένε ή τι γράφουν οι τροϊκανοί, οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν την ίδια πολιτική που εφάρμοζαν και πριν την κρίση, φορτώνοντας νέα βάρη στα συνήθη υποζύγια, ώστε να προστατέψουν τους καλύτερους... πελάτες.

Με απλά λόγια: Οι ελληνικές κυβερνήσεις προστατεύουν τους φοροκλέφτες πελάτες τους και η τρόικα γράφει... εκθέσεις. Αντί να ζητήσει επιτακτικά να διαλυθούν οι διεφθαρμένοι φορολογικοί μηχανισμοί, αφήνει τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν τη φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των συνεπών επιχειρηματιών. Αντί να ζητήσει επιτακτικά τη θέσπιση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, αφήνει τις κυβερνήσεις να διατηρούν την πολυνομία που ευνοεί τη διαφθορά και τη φοροκλοπή. 

Ειλικρινώς δεν γνωρίζω αν οι τροϊκανοί είναι ηλίθιοι ή συνειδητά συνένοχοι. Δεν γνωρίζω αν τους κοροϊδεύουν οι Ελληνες πολιτικοί ή αν όλοι μαζί κοροϊδεύουν την κοινωνία. Διαπιστώνω όμως ότι ανεξαρτήτως των προθέσεών τους ουσιαστικά συναινούν στη συνέχιση της πολιτικής που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Συναινούν στη συνέχιση της πολιτικής που δικαιώνει τις θεωρίες συνωμοσίας... και απαξιώνει όσους υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη όσο βασιλεύουν στην Ελλάδα οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά. 

Αν λοιπόν οι τροϊκανοί είναι ηλίθιοι και δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι οι Ελληνες πολιτικοί τους δουλεύουν ψιλό γαζί, καλό είναι να πάνε μια ώρα αρχύτερα στο σπίτι τους, γιατί τελικώς προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα προσπαθούν να λύσουν. Οφειλαν να γνωρίζουν πριν ακόμα έρθουν στην Ελλάδα ότι οι Ελληνες πολιτικοί έχουν μία και μοναδική ικανότητα: να πείθουν τους συνομιλητές τους να τους δώσουν νέα δανεικά, για να συντηρήσουν το διεφθαρμένο πελατειακό τους κράτος. 

Από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, οι πολιτικοί ζητιανεύουν δανεικά - κι όταν τα πάρουν τα μοιράζουν στους πελάτες με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δανεικά, απευθύνονται στο συναίσθημα των δανειστών προβάλλοντας διάφορους μπαμπούλες ως απειλή για την ευημερία του ελληνικού λαού. Ως μπαμπούλες κατά το παρελθόν έχουν προβληθεί κυρίως η Ρωσική Αυτοκρατορία, για δανεικά από τους Αγγλους, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, για δανεικά από όλο τον χριστιανικό κόσμο, και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο κομμουνισμός, για δανεικά από όλο τον δυτικό κόσμο. Σήμερα προβάλλονται ως μπαμπούλες ο... ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, ενώ για ώρα ανάγκης είναι κρυμμένος στην ντουλάπα και ο μπαμπούλας του κινδύνου διάλυσης του ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνες πολιτικοί το μόνο που ζητούν είναι δανεικά για να πληρώσουν τους πελάτες ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή τους στην εξουσία. 

Ολα αυτά όφειλαν να τα γνωρίζουν οι τροϊκανοί πριν έρθουν στην Ελλάδα. Αν τα γνώριζαν δεν θα φοβόντουσαν τους μπαμπούλες και θα πίεζαν τους Ελληνες πολιτικούς να εφαρμόσουν όσα γράφουν στις εκθέσεις. Δεν το έκαναν όμως - και η κοινή γνώμη πιστεύει πλέον, όχι αδίκως, ότι η τρόικα φταίει και για τη φοροκλοπή, αφού τελικώς οι εκθέσεις της λειτουργούν ως άλλοθι για τη συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των συνεπών επιχειρηματιών. 

Αυτή τη φορά θα συμφωνήσω απολύτως με την κοινή γνώμη. Οποιος στηρίζει με δανεικά τη διεφθαρμένη πολιτική των πελατειακών σχέσεων, ευθύνεται τόσο για την πολιτική αυτή όσο και για τα εγκλήματα που θα διαπράξουν οι... μπαμπούλες στο μέλλον, επειδή η κοινή γνώμη θα στραφεί σ' αυτούς απογοητευμένη από την ανικανότητα των τροϊκανών.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 21:23