Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 23:03

Νομοθετικές παρεμβάσεις για αποζημιώσεις αγροτών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Με αφορμή μία χαλαζόπτωση στην περιοχή των Γαργαλιάνων την περασμένη εβδομάδα εξελίσσεται η παραδοσιακή πολιτική πρακτική τού… κατόπιν ενεργειών μου και της διεκδίκησης… άμεσων αποζημιώσεων.

Πρώτος έσπευσε ο Περικλής Μαντάς, ακολούθησε το τηλεφώνημα Αντώνη Σαμαρά στον ΕΛΓΑ, μετά έκανε παρέμβαση και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, βρήκαν ευκαιρία να κάνουν εμφάνιση και διάφοροι αποτυχημένοι πολιτευτές, ενώ στην περιοχή έσπευσε και ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης. Παρεμβάσεις έκαναν και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, όπως και όλες οι… αγωνιστικές - διεκδικητικές παρατάξεις. Μπράβο και συγχαρητήρια σε όλους για το ενδιαφέρον!
Το ερώτημα όμως είναι αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις άλλαξαν κάτι ή απλώς θα ακολουθηθεί η διαδικασία η οποία προβλέπεται. Η απάντηση είναι ότι θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις και να μην γινόντουσαν καμία διαφορά δεν θα υπήρχε σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Ο ΕΛΓΑ έχει μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Υπάρχουν ζημιές που αποζημιώνονται και κάποιες άλλες όχι. Θα γίνουν πρώτα εκτιμήσεις από τους γεωπόνους, οι οποίοι θα καταγράψουν τις ζημιές και στη συνέχεια με βάση αυτά που προβλέπονται στους σχετικούς νόμους και κανονισμούς θα προκύψουν αποζημιώσεις. Το πολιτικό ενδιαφέρον έχει έτσι χαρακτήρα… τσάι και συμπάθεια!
Η αποζημίωση δεν καθορίζεται -και σωστά- από το ενδιαφέρον πολιτικών παραγόντων αλλά από αυτά που προβλέπουν οι νόμοι. Είναι καιρός να τελειώνει το ευκαιριακό - ψηφοθηρικό ενδιαφέρον για ζητήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς ρυθμίζονται και να περάσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Οι πολιτικοί αντί να σπαταλούν χρόνο σε ανούσιες επισκέψεις φορώντας το θλιμμένο ύφος του ανθρώπου που κατανοεί, χρειάζεται να φροντίσουν να λύσουν προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα των αποζημιώσεων μετά από καταστροφές. Να θεσμοθετήσουν διαδικασίες που θα αποδίδουν άμεσα αποζημιώσεις και όχι μετά από χρόνια και βέβαια να λύσουν το ζήτημα ποιος πληρώνει τις αποζημιώσεις. Το... κατόπιν ενεργειών μου και το αγωνιστικό… "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" έχουν κλείσει τον πολιτικό τους κύκλο. Οι παραγωγοί δεν θα πάρουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από το χαλάζι γιατί πέρασαν πρώην υπουργοί ή πήραν τηλέφωνο πρώην πρωθυπουργοί, αλλά γιατί έτσι έχει νομοθετηθεί και υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι στο ταμείο. Αν αυτά δεν υπάρχουν μένει στο τέλος μόνο το… ενδιαφέρον.

panagopg@gmail.com