Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 23:12

Τα μπαλώματα δεν αξίζουν στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κυκλοφορία και η στάθμευση είναι ένα πρόβλημα που σέρνεται χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας. Αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση και τα πράγματα συνέχιζαν να κυλούν με ρυθμούς ανάπτυξης όπως συνέβαινε μέχρι το 2007, σήμερα η Καλαμάτα τις ώρες αιχμής θα ήταν απροσπέλαστη. Έχει πολλές φορές αναφερθεί ότι απαιτείται μία συνολική μελέτη, η οποία θα ρυθμίζει τόσο την κυκλοφορία όσο και τη στάθμευση αυτοκινήτων. Η Καλαμάτα έχει δύο πυλώνες, οι οποίοι χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση αλλά και ενιαία αντιμετώπιση. Ο ένας είναι το εμπορικό και Ιστορικό Κέντρο και ο άλλος η παραλιακή.

Στο κέντρο οι ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ στην Παραλία θα μπορούσαν να επιλεγούν ρυθμίσεις με βάση την τουριστική περίοδο. Η διασύνδεση όμως Ιστορικού - εμπορικού Κέντρου και Παραλίας απαιτεί ενιαία κυκλοφοριακή αντιμετώπιση, η οποία βεβαίως επηρεάζει και τη στάθμευση. Το κρίσιμο είναι αν μπορεί να δρομολογηθεί μέσο μαζικής μεταφοράς το οποίο να είναι ελκυστικό και να αποτρέπει τη χρήση αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις. Αρχικά με δικαιολογία τη διάνοιξη δρόμων στην Παραλία και το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης στη συνέχεια η δημοτική αρχή Νίκα δεν έκανε απολύτως τίποτα στο ζήτημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης σε κέντρο και Παραλία.

Η νέα δημοτική αρχή Βασιλόπουλου έχασε πολύτιμο χρόνο και αντιλαμβάνεται τώρα ότι η ανάπλαση σε Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη και πλατεία Υπαπαντής θα φέρει κυκλοφοριακό έμφραγμα από την έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Θέσεις στάθμευσης όμως δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τη μια μέρα στην άλλη και το απόλυτο βραχυκύκλωμα την επόμενη περίοδο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η εκπόνηση μελέτης για τη στάθμευση στο Ιστορικό Κέντρο την ύστατη ώρα, όταν δηλαδή ξεκινούν τα έργα ανάπλασης, δεν νομίζουμε ότι μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Είναι μια αποσπασματική λύση που έρχεται καθυστερημένα. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να δώσει μια προσωρινή ανακούφιση πιθανώς με ενοικίαση κάποιων χώρων για στάθμευση. Η Καλαμάτα χρειάζεται επειγόντως συνολική κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία θα αποτυπώνει το όραμα για μια πόλη ήπιας κυκλοφορίας. Όσο δεν επιχειρείται μια συνολική αλλαγή φιλοσοφίας θα προσπαθούν οι δημοτικές αρχές με αποσπασματικές λύσεις ανάγκης να μπαλώσουν την κατάσταση. Τα μπαλώματα δεν αξίζουν σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 23:14