Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 22:29

Να μην πεταχτούν χρήματα στην κοίτη του Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Να μην πεταχτούν χρήματα στην κοίτη του Νέδοντα

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Όλα δείχνουν ότι το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα εκτελεστεί με απευθείας ανάθεση στον «Μορέα». Το ποσό που θα διατεθεί είναι συνταρακτικά υψηλό, μιας και πρόκειται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μελέτη και την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου δείχνει ότι οι αρμόδιοι όταν θέλουν μπορούν να ξεπεράσουν εμπόδια και να επιταχύνουν διαδικασίες και μάλιστα διακομματικά. Το έργο σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από αυτήν της Ν.Δ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι ώστε και το έργο να είναι μικρότερου κόστους αλλά και να υπάρχει αξιοποίηση των υδάτινων πόρων  για άρδευση, ενέργεια  και αισθητική στο Νέδοντα. Ανατέθηκε μια μελέτη στον «Μορέα», συντάχθηκε και ανατίθεται στην ίδια εταιρεία η κατασκευή. Συνοπτικά, γρήγορα και… αποτελεσματικά! Προκρίθηκε ένα έργο το οποίο θα οδηγήσει όλα τα νερά της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας στον Νέδοντα. Ξεσκέπασμα του ποταμού σε μεγάλο μέρος του και ξανασκέπασμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της πόλης.

Το καταπληκτικό είναι ότι για αυτό το μεγάλο έργο στο Δήμο Καλαμάτας τηρούν σιγή ιχθύος. Δεν καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις, ούτε καν το έχουμε συζητήσει διεξοδικά παρότι αφορά τη λειτουργία της πόλης. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό γίνεται από έλλειψη εναλλακτικής πρότασης ή από ικανοποίηση ότι θα θωρακιστεί η πόλη από τις πλημμύρες, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η πόλη και οι κάτοικοι θα βρουν μπροστά τους την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Η κατασκευή θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα της πόλης για τα επόμενα δύο χρόνια. Το σημαντικότερο, θα χαθεί η ευκαιρία για ορθολογικότερη και παραγωγικότερη παρέμβαση στη λεκάνη του Νέδοντα. Υπάρχει ορατός κίνδυνος το έργο αυτό να δημιουργήσει τελικώς μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως πάει να λύσει.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα διεξοδική συζήτηση για το αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται, αλλά και για εναλλακτικές που μπορούν να επιλεγούν, έτσι ώστε και καλύτερη δουλειά να γίνει και οι υδάτινοι πόροι να αξιοποιηθούν παραγωγικά. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει όταν το έργο φτάσει στους περιβαλλοντικούς όρους, τότε θα είναι πολύ αργά για ουσιαστικές αλλαγές και τροποποιήσεις. Το ποσό που διατίθεται είναι τεράστιο και θα είναι εγκληματικό να χαθεί σε άσκοπα τσιμέντα.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 23:07