Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 21:44

Από αυτονόητες διαπιστώσεις σε άμεσες παρεμβάσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Από αυτονόητες διαπιστώσεις σε άμεσες παρεμβάσεις

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με την παράδοση της πρώτης φάσης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Καλαμάτας δεν μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε, ούτε ότι γίναμε κατά πολύ σοφότεροι. Οι στρατηγικοί στόχοι για ενίσχυση της κίνησης των πεζών, αύξηση της κίνησης με ποδήλατο και της χρήσης δημόσιων μέσων μεταφοράς, βελτίωση της πρόσβασης ΑΜΕΑ, βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της στάθμευσης, δεν είναι θέματα πρωτάκουστα και πρωτοεμφανιζόμενα στον δημόσιο διάλογο. Αυτονόητες διαπιστώσεις είναι. Πράγματα που έχουν ξαναειπωθεί και αποτελούν κοινό τόπο για όσους στοιχειωδώς ασχολούνται με τα ζητήματα της Καλαμάτας. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι τα αυτονόητα μπαίνουν σε ένα κείμενο που θα αποτελεί  τη βάση συζήτησης για κάθε παρέμβαση στο μέλλον.

Η πρώτη φάση της μελέτης λέει τα αυτονόητα, το ζήτημα πλέον είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση και να προταθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα καθιστούν την Καλαμάτα κυκλοφοριακά φιλική πόλη. Σε ποιους δρόμους θα επεκταθούν τα πεζοδρόμια; Πώς θα διασφαλίζεται η προτεραιότητα στα ποδήλατα και τα μαζικά μέσα μεταφοράς; Ποιοι κόμβοι θα αλλάξουν για να γίνουν ασφαλέστεροι οι δρόμοι; Πού θα επεκταθεί η ελεγχόμενη στάθμευση; Πού και πώς θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, που θα δοθούν στη Β’ φάση της μελέτης, είναι το ζητούμενο. Το κορυφαίο βεβαίως ζήτημα είναι η λειτουργική διασύνδεση κέντρου και παραλίας και η μετατροπή της Ναυαρίνου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, στον οποίο θα έχουν προτεραιότητα πεζοί και ποδηλάτες. Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση αφορά το μέλλον της Καλαμάτας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ωραίες οι θεωρίες και τα διαγράμματα, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για να φτάσουμε στο αυτονόητο. Ελπίζουμε να μην χαθούν ακόμα μερικά χρόνια πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, και μερικά ακόμα για να βρεθούν οι πόροι της υλοποίησης. Η Καλαμάτα έχει μπροστά της μια ευκαιρία, την οποία αν δεν θέλει να χάσει θα πρέπει να τρέξει με άλλους ρυθμούς. Αν χάνουμε μήνες και χρόνια για τα αυτονόητα, φοβόμαστε ότι όταν θα φτάσουμε στην υλοποίηση θα είναι πλέον πολύ αργά.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 21:30