Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 20:20

Το γερασμένο σύστημα δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το γερασμένο σύστημα δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αναδιάρθρωση συκεώνων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό μέτρο στήριξης για τους αγρότες. Το ξερό σύκο είναι μία παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής, η οποία μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα και να μειώσει τον κίνδυνο από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Η αναδιάρθρωση των συκεώνων δεν λύνει όμως το σύνολο των προβλημάτων στην παραγωγή σύκου.
Το βασικό ζήτημα έχει να κάνει με τη μονοπωλιακή οργάνωση στο συγκεκριμένο προϊόν. Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στον προβληματικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς και τις χαμηλές τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί σε σχέση με άλλες περιοχές. Η καλλιέργεια δεν εγκαταλείφθηκε επειδή γέρασαν οι συκιές, είναι γερασμένοι και παλαιοκομματικοί οι τρόποι οργάνωσης της παραγωγής. Σε αυτό αν προστεθεί και ο συνολικά γερασμένος αγροτικός πληθυσμός, αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας ότι η αναδιάρθρωση δεν φτάνει. Τα σύκα θέλουν νέο κόσμο για να τα μαζέψουν, η ελιά κυριάρχησε ως καλλιέργεια γιατί γίνεται σε ελεγχόμενο χρόνο και από απόσταση, αντίθετα τα σύκα έχουν 40 μέρες συγκομιδή, η οποία εξ αποστάσεως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Σε αυτά προστίθεται η ευαισθησία της συγκεκριμένης καλλιέργειας στις καιρικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθά το σύκο, ενώ οι βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Οι συκιές για να βγάλουν σύκα χρειάζονται βροχές την άνοιξη και το καλοκαίρι και όχι βροχές την περίοδο της συγκομιδής, αυτό είναι δύσκολο στις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. Τίθεται εύλογα το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί μία καλλιέργεια κόντρα στις κλιματικές αλλαγές. Τα αρδευτικά που χρειάζονται παραμένουν ζητούμενο.
Μένει τέλος το ζήτημα του πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση. Πού και με ποια κριτήρια θα γίνουν οι νέες φυτεύσεις. Είναι προφανές ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν και με ηλικιακά κριτήρια και σε συγκεκριμένες περιοχές που οι κλιματολογικές συνθήκες ή η ύπαρξη άρδευσης επιτρέπουν την παραγωγή σύκου. Το ερώτημα είναι ποιος θα το αποφασίσει αυτό και ποιος θα εφαρμόζει τη συγκεκριμένη απόφαση, προκειμένου οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να μην χαθούν σε αναδιάρθρωση για την επιδότηση και όχι για την παραγωγή. Καλή λοιπόν η αναδιάρθρωση, αλλά να γίνει προς όφελος της τοπικής οικονομίας και όχι για τη χρηματοδότηση ενός γερασμένου συστήματος που μπορεί απλώς να απορροφά πόρους.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 20:20