Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 22:04

Να τελειώνουμε με τον ανορθολογισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να τελειώνουμε με τον ανορθολογισμό

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη Μεσσηνία έφερε, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, και αύξηση εισαγωγών στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Παρά τα όσα διακηρύσσουν διάφοροι «γιατροί του Διαδικτύου», ο κορονοϊός συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων και να οδηγεί σε απώλειες ζωών. Οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για ολόκληρη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο αναμένει μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες και προβλέπει ότι μέχρι αρχές Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.
Η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι οργανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο επισημαίνουν ότι το μόνο μέτρο που μπορεί να μας προφυλάξει σε μεγάλο βαθμό είναι ο εμβολιασμός. Οι εμβολιασμένοι δεν μολύνονται εύκολα, αλλά ακόμα και να μολυνθούν δεν νοσούν σοβαρά και δεν καταλήγουν στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η επιστημονική διαπίστωση, η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο ανορθολογισμός έχει τα όριά του και πρέπει κάποια στιγμή να δίνει τη θέση του στην πραγματικότητα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι η γη είναι επίπεδη, ότι ο Ελβις ζει και ότι τα πάντα είναι μια παγκόσμια συνωμοσία, αρκεί η πίστη του να μην μετατρέπεται σε κίνδυνο για όλους τους υπόλοιπους. Η πολιτεία οφείλει να βάλει τέλος σε αυτή την παράνοια.
Έχει πολλές φορές αναφερθεί ότι το Διαδίκτυο έδωσε ελεύθερο βήμα σε κάθε συνωμοσιολογική θεωρία, η οποία εύπεπτα καταναλώνεται από ανθρώπους που έχουν αδυναμία να κατανοήσουν κείμενα και να αναζητήσουν την αλήθεια σε αξιόπιστες πήγες. Οι ψευδοπροφήτες άλλωστε δεν είναι σημερινό φαινόμενο, πάντα υπήρχαν στις κοινωνίες και είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο Μεσαίωνα -αυτός ο Μεσαίωνας ξεπροβάλλει ξανά σήμερα μέσα από τον σκοτεινό κόσμο του Διαδικτύου. Με κάθε αφορμή οι ίδιοι πρόθυμοι υιοθετούν τερατολογίες και βγαίνουν στις πλατείες κρατώντας …εικόνες και …κρεμάλες.
Η πορεία της πανδημίας δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Η προώθηση του εμβολιασμού είναι ευθύνη της πολιτείας. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να καταστούν όμηροι του ανορθολογισμού, έχουν συντεταγμένα όργανα, έχουν κυβερνήσεις, οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία τους και αποφασίζουν για το τι πρέπει να γίνει. Οι πολίτες θα πρέπει να προστατευτούν ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό τους. Όπως ένας μεθυσμένος δεν μπορεί να οδηγεί αυτοκίνητο, έτσι και ένας ανεμβολίαστος δεν μπορεί να επιβάλει την προσωπική του επιλογή στο κοινωνικό σύνολο. Κάποια στιγμή τελειώνουν δικαιολογίες και ανοχή.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 22:05