Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 21:16

Οι κραυγαλέες αδυναμίες ενισχύουν τις ηγεμονίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι κραυγαλέες αδυναμίες ενισχύουν τις ηγεμονίες

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Πλούσια πολιτικά ήταν η εβδομάδα που πέρασε στη Μεσσηνία. Ξεκίνησε με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις της Φώφης Γεννηματά την Πέμπτη. Ενδιάμεσα, την Τετάρτη, υπήρχε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές δύο κεντρικά στελέχη του κόμματος. Οι παρουσίες σημαντικών πολιτικών στελεχών στη Μεσσηνία προσφέρεται για εξαγωγή κάποιων βασικών συμπερασμάτων.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μπορεί να μην είχε ιδιαίτερες ειδήσεις σε σχέση με τα λιμνάζοντα εδώ και χρόνια έργα υποδομής στη Μεσσηνία, δεν έφερε βεβαίως και καταστροφές κατά τις τερατολογίες περί… γκαντεμιάς που διακινούνται μεταξύ αστείου και σοβαρού, με προφανή σκοπιμότητα. Αυτό που έδειξε ο πρωθυπουργός είναι ότι λειτουργεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό-επικοινωνιακό πλαίσιο. Οι συναντήσεις του ήταν στοχευμένες, σε επιτυχημένα παραδείγματα αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με προφανή στόχο να δείξει το μέλλον στον αγροτικό τομέα. Με την ομιλία του στην Τρίπολη για τη νέα ΚΑΠ, ο Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τις αρχές μιας σύγχρονης πολιτικής για τους αγρότες και τον διατροφικό τομέα συνολικά.    Εξήγγειλε δηλαδή μια πολιτική στην οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει. Πούλησε, όπως λέμε επικοινωνιακά, αφήγημα ελπίδας.   

Το ζήτημα βεβαίως είναι αν αυτή η πρόταση θα υλοποιηθεί και δεν θα χαθεί στα παλαιοκομματικά γρανάζια που χαρακτηρίζουν τόσο τη ΝΔ όσο και το πολιτικό σύστημα συνολικότερα. Η ηγεμονία της ΝΔ, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο ότι καταφέρνει να «πουλάει» πολιτικές οι οποίες ακούγονται αυτονόητες, δείχνοντας ένα δρόμο ρεαλιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας. Το αφήγημα αυτό δεν έχει ακόμα θολώσει, γιατί η πανδημία έχει μηδενίσει τον πολιτικό χρόνο – είναι όμως ξεκάθαρο ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να πορεύεται για καιρό ακόμα με υποσχέσεις για εφαρμογή πολιτικών. Η κυβέρνηση στους περισσότερους τομείς μέχρι σήμερα μένει απλώς στις διακηρύξεις, δείχνοντας αδυναμία υλοποίησης διακηρυγμένων πολιτικών, αλλά και ανικανότητα διαχείρισης σημαντικών τομέων.

Η Φώφη Γεννηματά, που ήταν η άλλη πολιτική αρχηγός που επισκέφτηκε τη Μεσσηνία, για μία ακόμη φορά κινήθηκε στα γνωστά. Ένας ξύλινος λόγος με πολλές ατάκες, που έχει πάψει εδώ και χρόνια να συγκινεί. Από αυτό το μοτίβο δεν μπορεί να ξεφύγει η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διευρύνει το ακροατήριό της. Η επίσκεψη είχε βέβαια κυρίως εσωκομματική στόχευση, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στο εσωτερικό του κόμματος το φθινόπωρο. Η επίσκεψη δεν άφησε, έτσι, κάποιο ιδιαίτερο αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και αποτέλεσε απλώς ένα γεγονός που περιορίστηκε στα στενά όρια του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο κόμμα ζει πλέον μια έντονη εσωστρέφεια, που όσο νωρίτερα λήξει τόσο γρηγορότερα θα ξεκαθαρίσει συνολικότερα το πολιτικό τοπίο.

Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ συνδέονται και από το αν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να διευρύνει το ακροατήριό του. Η εκδήλωση στο «Καφέ Σινέ» στην Καλαμάτα έδειξε ότι το ακροατήριο παραμένει ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρουσιάζει δυναμική. Η περιορισμένη απήχηση του κόμματος, σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά των εκλογών, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, έχει πολιτική εξήγηση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν της κυβερνητικής της θητείας. Η εμμονική    υπεράσπιση πολιτικών και πρακτικών που καταδικάστηκαν στην κάλπη από τους πολίτες αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι. Τα ίδια πρόσωπα δεν μπορούν να εκφράσουν το καινούργιο, ενώ η «φρεσκαδούρα» της προοδευτικής συμμαχίας δεν μπορεί να εκφραστεί με την πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Όταν δε επί πέντε χρόνια δεν κατάφερες να κάνεις ούτε ένα έργο υποδομής στη Μεσσηνία, δεν είναι πειστικό να καταγγέλλεις τώρα για καθυστερήσεις τη ΝΔ. Το μπλέξιμο του Πάτρα – Πύργος, η «εξαφάνιση» του τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα, η αλλαγή χάραξης και ο χρονοβόρος ανταγωνιστικός διάλογος για το Καλαμάτα – Μεθώνη, η απραξία στο Αεροδρόμιο, φέρουν και την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ όντως καθυστερεί, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι διαφορετικό.    Η παραδοχή του λάθους του, ειδικά για το Πάτρα – Πύργος, θα μπορούσε να είναι καθαρτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως συνολικά δεν έχει παραδεχτεί λάθη της κυβερνητικής του θητείας. Τα βάζει με τους πολίτες, οι οποίοι παραπλανήθηκαν δήθεν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τους φταίει το δάχτυλο που δείχνει τις λαθεμένες πολιτικές τους, και όχι οι ίδιες οι πολιτικές τους. Η χαμηλή πολιτική τους απήχηση χρεώνεται στα ΜΜΕ και προσπαθούν να πείσουν ότι… είναι στραβός ο γιαλός και όχι ότι στραβά αρμενίζουν!

Οι πολιτικές επισκέψεις στο νομό επιβεβαίωσαν αυτό που συμβαίνει στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Κάποιοι το ονομάζουν πολιτικό τοπίο του ενάμισι κόμματος και άλλοι πολιτική κυριαρχία της ΝΔ του Μητσοτάκη. Το σίγουρο είναι ότι το δεύτερο και το τρίτο κόμμα του Κοινοβουλίου χρειάζεται να επανεξετάσουν πρόσωπα και    πολιτικά επιχειρήματα αν θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα. Η άγονη κριτική, ο ξύλινος λόγος και η υπεράσπιση λαθεμένων πρακτικών του παρελθόντος θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε έναν προγραμματικό λόγο που θα γεννά ελπίδα στην οικονομία και την κοινωνία. Οι πολίτες πλήρωσαν ακριβά αυταπάτες και λαϊκισμούς, και δεν ακούν πλέον Κασσάνδρες καταστροφών και εμπόρους εύκολων λύσεων.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 20:57