Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 21:42

Μία μεγάλη ευκαιρία για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

 

Η διεκδίκηση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας για δημιουργία κλιματικά ουδέτερης πόλης είναι αναμφίβολα μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και ορατή, την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, καθορίζει την καθημερινότητά μας και θα επηρεάσει δραματικά τη ζωή των επόμενων γενεών. Η λήψη μέτρων που θα περιορίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αποτελεί χρέος. Η δημιουργία υποδομών, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, είναι υποχρέωση. Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. φιλοδοξεί να αναδείξει ευρωπαϊκές πόλεις, ζωντανά εργαστήρια μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, η δεκαετής εμπειρία των οποίων θα αξιοποιηθεί από το σύνολο της Ευρώπης.

Η δράση «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» προωθεί τον μετασχηματισμό της πόλης σε μια «ουδέτερη για το κλίμα και έξυπνη» πόλη και υιοθετεί τρόπους παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές και προηγμένες τεχνολογίες, με χρήση έξυπνων δικτύων και ευέλικτων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, ενώ επιδιώκει δομικές αλλαγές στη συμπεριφορά του πολίτη. Η συγκεκριμένη προσπάθεια απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρου του τοπικού οικοσυστήματος από τη βάση προς την κορυφή (δήμος, κοινωνία των πολιτών, αγορά, επενδυτές, ακαδημαϊκός χώρος κ.ά.).Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη διάδοση των Τεχνολογιών αιχμής, Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) που είναι απαραίτητες για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής, την τόνωση και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η δημιουργία κλιματικά ουδέτερης πόλης θα πρέπει δηλαδή να αποτελέσει ζήτημα των πολιτών και ενεργοποίησή τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας ορθά βάζει στόχο τη δημιουργία κλιματικά ουδέτερης πόλης και θα κριθεί από το πόσο αποτελεσματική θα φανεί στη συνέχεια. Για να μην αποδειχθεί το εγχείρημα ως μια επικοινωνιακή φούσκα, πρέπει το επόμενο διάστημα να δουλέψει συστηματικά για να ενταχθεί η πόλη στο πρόγραμμα και να βρεθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Η Καλαμάτα έχει όλες τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε κλιματικά ουδέτερη πόλη, χρειάζονται όμως συντονισμένες κινήσεις και πολλή δουλειά για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Αν αυτό επιτευχθεί μπορεί όντως να δημιουργηθεί μία πόλη φιλική προς τους πολίτες και τους επισκέπτες, χρήσιμη για τις επόμενες γενιές. Το στοίχημα και η πρόκληση είναι όντως μεγάλα και η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. 

panagopg@gmail.com