Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 21:32

Το αυτονόητο επιστημονικά και το αναγκαίο κοινωνικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το αυτονόητο επιστημονικά και το αναγκαίο κοινωνικά

 

Η μικρή βελτίωση σε κρούσματα και νοσηλείες με κορονοϊό δεν ήταν αρκετή για να βγει η Μεσσηνία από το μίνι λοκντάουν.

Η συνέχιση για τρίτη εβδομάδα των περιορισμών στην κυκλοφορία και η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι δεν είναι κάτι συνταρακτικό, όμως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό μία σειρά από επαγγελματικούς κλάδους αλλά και τη γενικότερη αίσθηση στην κοινωνία. Η κίνηση στην παραλιακή ζώνη έχει δραματικά μειωθεί και κάποιοι προφανώς πληρώνουν ακριβά τη χαλαρότητα και την ανευθυνότητα ορισμένων. Η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι το μίνι λοκντάουν θα είναι -με μικρά διαλείμματα-    μόνιμη κατάσταση φέτος το χειμώνα.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας την ίδια ώρα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον δικό του αγώνα για να κρατηθούν συνάνθρωποί μας ζωντανοί και να περιοριστούν οι συνέπειες της συγκεκριμένης ασθένειας. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στα νοσηλευτικά ιδρύματα, γνωστές, και η κάλυψή τους δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Η κάλυψη των κενών δεν εξαρτάται από δημοσιονομικούς περιορισμούς που έτσι κι αλλιώς στην παρούσα φάση δεν υφίστανται, αλλά κυρίως από την εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.   

Σε μία περίοδο που σε όλο τον κόσμο υπάρχει ανάγκη από ιατρικό προσωπικό, είναι δύσκολο να καλύψεις τις εκρηκτικές ανάγκες σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Καλές λοιπόν οι ευχές και οι διεκδικήσεις για κάλυψη των κενών, αλλά δεν αρκεί να ζητάς, πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο προσωπικό για να καλυφθούν οι θέσεις. Με τα υπάρχοντα οικονομικά χαρακτηριστικά στις αμοιβές και με την πίεση που υπάρχει στις νοσηλευτικές μονάδες, δύσκολα βρίσκεται αυτό το προσωπικό – και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοείται. Με δυο λόγια και για να μην τρέφει κανένας αυταπάτες, με το υπάρχον προσωπικό και υποδομές θα βγει η πανδημία οι όποιες βελτιώσεις δεν μπορεί παρά να είναι οριακές.

Οι διαρκείς μεταλλάξεις του κορονοϊού, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα όριά τους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Ούτε μπορεί κάποιος να ελπίζει σε τιθάσευση της πανδημίας. Το μοναδικό όπλο που αυτή τη στιγμή διαθέτει η επιστημονική κοινότητα είναι ο εμβολιασμός. Η αμφισβήτηση ή ο φόβος ήταν έως ένα βαθμό ανεκτά, από δω και πέρα όμως ο καθένας χρειάζεται να αντιληφθεί την προσωπική του ευθύνη, αλλά και το χρέος του απέναντι στην κοινωνία. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής. Το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να προστατευτεί από αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Τη Δευτέρα τίθενται σε εφαρμογή οι περιορισμοί για όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ο αποκλεισμός από τους εσωτερικούς χώρους εστίασης, αλλά και η    πραγματοποίηση τεστ στους χώρους εργασίας, χρειάζεται να εφαρμοστεί με συνέπεια και απόλυτη αυστηρότητα. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κρίσιμους κλάδους είναι προφανώς αναγκαία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε π.χ. πώς θα παραμένει ανεμβολίαστος κάποιος που δουλεύει στην εστίαση όταν αυτή είναι μόνο για εμβολιασμένους. Δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί να παραμείνει υγιής ένας ανεμβολίαστος εκπαιδευτικός όταν για να κλείσει μια τάξη διδασκαλίας θα πρέπει να νοσήσουν οι μισοί μαθητές της.

Η κυβερνητική επιλογή για λειτουργία οικονομίας και κοινωνίας είναι προφανής. Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα και είναι φανερό ότι θα κλείσουν μόνο αν χρειαστεί να γίνει ολικό λοκντάουν σε μια περιοχή. Ολικό λοκντάουν θα γίνει μόνο αν οι ασθενείς δεν χωρούν στα νοσοκομεία και η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δεν το λένε αλλά είναι φανερό ότι πάμε για οικοδόμηση ανοσίας της αγέλης μέσα από το συνδυασμό νοσήσεων και εμβολιασμών. Όποιος φοβάται το εμβόλιο και νομίζει ότι δεν θα νοσήσει επειδή προσέχει, με το άνοιγμα των σχολείων και όλων των δραστηριοτήτων μέσα στο χειμώνα είναι θέμα χρόνου η νόσησή του. Αν είναι εμβολιασμένος θα περάσει μια ιωσούλα. Αν όχι, το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε ένα θάλαμο νοσοκομείου στοιβαγμένος μαζί με μερικές ακόμα δεκάδες ασθενείς, μετρώντας το οξυγόνο και ευχόμενος να μη χρειαστεί διασωλήνωση.

Η κατάσταση θα γίνει δραματική για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, και αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να τους καταστεί σαφές. Ο καθένας προφανώς και ορίζει τον εαυτό του και το σώμα του, στο βαθμό βεβαίως που δεν αποτελεί κίνδυνο για όλους τους υπολοίπους. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται να γνωρίζει ότι παίρνει τεράστιο ρίσκο παραμένοντας εμβολιαστικά ακάλυπτος. Οι ελληνικές κουτοπονηριές, με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, είναι επικίνδυνες πρώτα για τους ίδιους και μετά για τους γύρω τους. Οι σαχλαμάρες του διαδικτύου και οι ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας έχουν κόστος και δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποί μας, έμμεσα ή άμεσα, θα το καταβάλουν. Η πολιτεία και όλοι μας οφείλουμε να τους προστατέψουμε από το λάθος τους, προτρέποντάς τους με κάθε τρόπο να πράξουν το αυτονόητο επιστημονικά και το αναγκαίο κοινωνικά.

panagopg@gmail.com