Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 22:13

Παιχνίδι υποσχέσεων με τα έργα υποδομής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παιχνίδι υποσχέσεων με τα έργα υποδομής

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εξελίξεις στα οδικά έργα που αφορούν τη Μεσσηνία είναι ανύπαρκτες, και ως εκ τούτου εξόχως ανησυχητικές. Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση την περασμένη εβδομάδα για το Καλό Νερό – Τσακώνα, αλλά και οι απαντήσεις του νέου υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη προχθές στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, θα έπρεπε να ανησυχήσουν τους τοπικούς παράγοντες και όχι να τους οδηγούν στην αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά.

Οι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Υποδομών είναι φανερό ότι… σπρώχνουν το χρόνο δίνοντας υποσχέσεις για μελλοντικές εξελίξεις. Την τακτική αυτή την ακολουθούν εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη, σε κανένα σημαντικό έργο της περιοχής. Με πρόχειρες δικαιολογίες και με μισές αλήθειες προσπαθούν διαρκώς να θολώσουν τα νερά και να κερδίσουν χρόνο.   

Η περίπτωση της παράκαμψης Γιάλοβας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παρελκυστικής τακτικής με μισές αλήθειες για να κερδηθεί χρόνος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στο Γιάννη Λαμπρόπουλο η μελέτη υποτίθεται ότι έγινε από ιδιώτη, η αλήθεια όμως είναι ότι η μελέτη έγινε και πληρώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το «λάθος» δεν γνωρίζουμε αν είναι αθώο ή έχει να κάνει με το παιχνίδι της «ωρίμανσης των μελετών», σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων, σε μια επίσημη απάντηση επιδεικνύεται άγνοια για το πού βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο. Άρα, τι εξετάζεται και τι θα προχωρήσει; Ούτε ποιος έκανε τη μελέτη δεν ξέρουν;

Στο Καλό Νερό – Τσακώνα, τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός μιλούν γενικώς και αορίστως για πρόθεση ένταξης του έργου σε σύμβαση παραχώρησης και το συνδέουν με την εξέλιξη που θα έχει το Πάτρα – Πύργος. Το ίδιο «ποίημα» λέγεται εδώ και δύο χρόνια, ενώ το Πάτρα – Πύργος παραμένει κολλημένο στην Ε.Ε. και φαίνεται ότι αναζητείται λύση με πρωθυπουργική παρέμβαση. Δεν έχει όμως εξηγηθεί γιατί δεν μπήκε και αυτό το τμήμα στη σύμβαση παραχώρησης, η οποία αποδεικνύεται ότι θα ξεμπλοκάρει με πολιτική παρέμβαση και όχι με βάση τα τυπικά τεχνοοικονομικά χαρακτηριστικά του έργου. Ακόμα και γι’ αυτό που λένε πως θα πράξουν στο μέλλον, γιατί δεν προετοιμάζουν από τώρα τις αντίστοιχες διαδικασίες;

Τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας είναι άλλη μία ανοιχτή εκκρεμότητα του υπουργείου στην περιοχή. Ο σχεδιασμός των έργων είναι σε εξέλιξη, με εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την επιλογή των παρεμβάσεων που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κέντρο της Καλαμάτας. Εδώ, όπως έχουμε επανειλημμένα σημειώσει, υπάρχει και ευθύνη της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν παρεμβαίνει δυναμικά στη διαμόρφωση των τελικών επιλογών. Τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί για αντιπλημμυρικά έργα είναι πάρα πολλά και είναι κρίμα να σπαταληθούν χωρίς να δημιουργηθεί μία σημαντική υποδομή που θα θωρακίσει ουσιαστικά την Καλαμάτα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει μια παρέμβαση που θα αξιοποιήσει παραγωγικά τα νερά της περιοχής, προστατεύοντας την πόλη και δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη.

Στο ζήτημα, τέλος, του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υποδομών, για προσωρινό ανάδοχο μέχρι τέλος του χρόνου μέσα από τον ανταγωνιστικό διάλογο, προκαλούν έκπληξη και εύλογα ερωτηματικά για την ορθότητά τους. Είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι η διαδικασία είναι αρκετά πίσω για να προκύψει προσωρινός ανάδοχος μέχρι τέλος του χρόνου. Ενδεχομένως ο υφυπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου να γνωρίζουν καλύτερα και μακάρι να επιβεβαιωθούν. Η επιβεβαίωση ή η διάψευση θα έρθουν πολύ σύντομα, αλλά θεωρούμε ότι δύσκολα θα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία που καλλιεργείται.   

Το πολιτικό κλίμα όπως διαμορφώνεται δείχνει ότι μέσα στο 2022 θα γίνουν βουλευτικές εκλογές. Η εξέλιξη στα έργα υποδομής της περιοχής τα τελευταία 2 χρόνια ήταν από μηδενική έως ελάχιστη. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν έχει στις προτεραιότητές της τα έργα της Μεσσηνίας. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια για όσους θέλουν να βλέπουν την πραγματικότητα ως έχει και να μη μένουν σε διαβεβαιώσεις… για να βγει η υποχρέωση της φωτογραφίας.

Το επόμενο προεκλογικό διάστημα είναι κρίσιμο για να επιταχυνθούν αποφάσεις και να δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες ανοιχτές πληγές στα έργα υποδομής της Μεσσηνίας. Το Καλαμάτα – Μεθώνη, το Καλό Νερό –Τσακώνα, η παράκαμψη της Γιάλοβας, το Τζάνε – Καλαμάκι και τα αντιπλημμυρικά του «Μορέα» θα πρέπει να αποκτήσουν οδικό χάρτη υλοποίησης. Καλές οι φιλικές διαβεβαιώσεις και τα χτυπήματα στην πλάτη, αλλά όσο δεν στήνονται εργοτάξια αποτελούν παιχνίδι με το χρόνο. Και από υποσχέσεις και συμπάθεια έχουμε πλέον χορτάσει.

panagopg@gmail.com