Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 22:18

Δύσκολος χειμώνας για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δύσκολος χειμώνας για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

 

 

 

Ο εμβολιασμός στη Μεσσηνία βρίσκεται μόλις στο 53,4%. Βρίσκεται 8 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το πανελλαδικό 61,6%. Αποτέλεσμα αυτής της υστέρησης είναι τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται καθημερινά και όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα οδηγηθούμε σε τραγικές καταστάσεις.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, δεν φταίει κανένας άλλος από το «ξερό» κεφάλι ορισμένων! Ο κορονοϊός, με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία, είναι πλέον ασθένεια που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. Οι περιοχές που υπολείπονται εμβολιαστικά έχουν αυξημένα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους. Επιπρόσθετα, όσο μικρότερο είναι το ποσοστό εμβολιασμών τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για συνέχιση της πανδημίας με νέες μεταλλάξεις.

Όσοι μπορούν να καταλάβουν στοιχειωδώς το πώς έχουν τα πράγματα, θα έπρεπε ήδη να έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Υπάρχει δυστυχώς απόλυτη αποτυχία στο να πειστούν οι πολίτες για το επιστημονικά αυτονόητο. Παραβλέπουν τους κινδύνους που διατρέχουν από τον κορονοϊό και κυριεύονται από το φόβο του εμβολιασμού. Η τραγική υστέρηση στους εμβολιασμούς στην περιοχή θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε τοπικό σχέδιο δράσης με την ενεργή συμμετοχή όλων των τοπικών παραγόντων. Με στοχευμένες κινήσεις σε χωριά και παραθρησκευτικούς θύλακες. Με ξεδίπλωμα καμπάνιας σε τοπικό επίπεδο που θα απαντούσε σε φόβους και δισταγμούς. Νομίζουμε όμως ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται κανένας να πείσει. Έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» και περιμένουν να κτιστεί ανοσία μέσα από την έκρηξη κρουσμάτων.

Η αναμενόμενη αύξηση νοσήσεων θα οδηγήσει σε τεράστια πίεση το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο αργά ή γρήγορα θα μετεξελιχθεί σε μονάδα περίθαλψης κορονοϊού. Οι επόμενοι μήνες και μέχρι να ξεκινήσει η χρήση αποτελεσματικών  φαρμάκων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Η  μετατροπή του νοσοκομείου σε μονάδα αντιμετώπισης κορονοϊού θα στερήσει από όλους τους υπόλοιπους πολίτες κρίσιμες ιατρικές υπηρεσίες. Η ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλαμάτας μέσα από την εκπόνηση νέου σχεδιασμού που θα αφορά το σύνολο των μονάδων υγείας της Μεσσηνίας έχει επείγοντα χαρακτήρα. Ο καβγάς που έχει ξεσπάσει για τη στελέχωση των κλινικών και την επάρκεια στην παροχή υπηρεσιών υγείας μπορεί να έχει και μικροπολιτική στόχευση, αλλά αναδεικνύει και χρόνιες παθογένειες. Τα πράγματα ποτέ δεν ήταν καλά, αλλά τώρα σε συνθήκες πίεσης αναδεικνύονται τα προβλήματα σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Η ύπαρξη σχεδίου για τους επόμενους μήνες με την αξιοποίηση του συνόλου των δυνάμεων είναι ζητούμενο. Η κατάσταση είναι έκτακτη και ως τέτοια απαιτεί έκτακτο σχέδιο δράσης.

panagopg@gmail.com