Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 21:57

Το νέο αλλάζει τις ισορροπίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη την Τρίτη το βράδυ στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας έκλεισε ο κύκλος των βασικών διεκδικητών της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής στη Μεσσηνία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης με την παρουσία τους στην Καλαμάτα ανέπτυξαν τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής τους, το πού δηλαδή θέλουν να πάνε το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τις συγκεντρώσεις στην ίδια αίθουσα έδειξαν τη δυναμική τους σε τοπικό επίπεδο. Οι εκλογές μπορεί να μην κρίνονται μόνο από τη Μεσσηνία -η οποία όμως δεν κινείται πολύ μακριά από τον μέσο πανελλαδικό όρο-   αλλά οι συγκεντρώσεις αποτελούν πάντα ενδεικτικό τού προς τα πού πάνε τα πράγματα και του πώς θα εξελιχθεί η εκλογική μάχη. Αυτό που με βεβαιότητα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει είναι ότι η ηγεσία θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή. 

Οι συγκεντρώσεις που έγιναν στην Καλαμάτα έδειξαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφηκε στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουν βελτιωθεί, αλλά είναι φανερό ότι η κινητικότητα που παρατηρείται παραπέμπει σε πολύ μεγαλύτερη δυναμική. Το αν θα υπάρξει ανάκαμψη του χώρου ή κύκνειο άσμα, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος αλλά και το ποιες θα είναι οι κινήσεις του μετά τις 12 Δεκεμβρίου.

Οι εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς - Σοσιαλδημοκρατίας είναι φανερό ότι προβληματίζουν τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα και να ανατραπούν οι σημερινές πολιτικές ισορροπίες. Η ΝΔ δεν θέλει εκλογή υποψηφίου που θα της κάνει ζημιά στο χώρο του Κέντρου, αλλά ούτε και υποψήφιο ο οποίος θα γίνει δορυφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να επικρατήσει υποψήφιος ο οποίος θα απευθύνεται στη νέα γενιά και θα είναι απαλλαγμένος από κυβερνητικές αμαρτίες του παρελθόντος, επιθυμεί έναν αρχηγό ο οποίος θα ακολουθεί την αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργεί ως συμπλήρωμά του. Σε κάθε περίπτωση, τέλειος αντίπαλος για κάθε κόμμα είναι αυτός που δεν μπορεί να δώσει νέα ώθηση και δεν φέρνει κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή. Το νέο και το άγνωστο είναι αυτό που αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες και δίνει οξυγόνο στην πολιτική ζωή.  Το τι θα γίνει, θα το ξέρουμε σε μερικές εβδομάδες και θα εξαρτηθεί σε πρώτη φάση από τους ψηφοφόρους που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και στη συνέχεια από τις αποφάσεις του νέου προέδρου.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 22:21