Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 21:25

Ζημίες και κέρδη από την κάλπη του ΚΙΝΑΛ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής έχουν μετατραπεί σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, και αυτό γιατί το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Το Κίνημα Αλλαγής, στον παρόντα πολιτικό χρόνο και με βάση την εκλογική του δύναμη, την τωρινή και αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, παίζει κυρίαρχο ρόλο στην προοπτική συγκρότησης κυβερνήσεων συνεργασίας. Τόσο με απλή αναλογική όσο και με τον νέο νόμο της ενισχυμένης, στα περισσότερα πιθανά σενάρια συνεργασίας η στάση του συγκεκριμένου κόμματος θα είναι σημαντική.

Αν, για παράδειγμα, συγκροτείται κυβέρνηση «προοδευτικών» κομμάτων την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, ο ρόλος που θα παίξει το ΚΙΝΑΛ θεωρείται κομβικός. Το κυρίαρχο ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Την επομένη των εκλογών με ενισχυμένη, αν το πρώτο κόμμα –που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι η ΝΔ– δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, επίσης ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ θεωρείται κρίσιμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Με βάση τις προβολές στο άμεσο μέλλον, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ με τον οποίο θα μπορούν να συνομιλούν ευκολότερα στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο.

Η ΝΔ επιθυμεί την εκλογή αρχηγού ο οποίος θα αποκλείει κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα θα είναι θετικός στην κυβερνητική συνεργασία μαζί της στην περίπτωση που χρειαστεί. Η ηγεσία της ΝΔ είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ένα μέρος του κεντρώου ακροατηρίου της δημιουργώντας ταυτόχρονα ανάχωμα στα άκρα δεξιά, προκειμένου να έχει έναν μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο. Η βασική επιδίωξη είναι η συντήρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και η παραμονή στην εξουσία με ασφάλεια τουλάχιστον για μία ακόμη τετραετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επιθυμεί εκλογή αρχηγού με αντιδεξιά ρητορική, ο οποίος σε πρώτη φάση θα κόψει κάθε γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας με τη ΝΔ και θα είναι πρόθυμος στη δημιουργία ενός «αντιδεξιού μετώπου». Στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε συνεργασία «προοδευτικής διακυβέρνησης», ειδικά αν υπάρξει μέσα από την απλή αναλογική σενάριο συγκρότησης έστω και κυβέρνησης «ειδικού» σκοπού. Είναι και αυτός διατεθειμένος να θυσιάσει ένα μέρος από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του προκειμένου να έχει έναν πρόθυμο κυβερνητικό εταίρο.

Οι στρατηγικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρες. Θέλουν ένα ΚΙΝΑΛ δορυφόρο στις δικές τους κεντρικές πολιτικές επιλογές. Είναι σαφές όμως ότι, αν ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΚΙΝΑΛ επιλέξει το ρόλο του κομπάρσου στο ένα ή στο άλλο κόμμα εξουσίας, η διάσπαση του κόμματος θεωρείται βέβαιη. Οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, αν θέλουν να πάνε στο ένα ή στο άλλο κόμμα, θα πάνε προφανώς από μόνοι τους και δεν χρειάζονται κάποιον να διαμεσολαβήσει για αυτό. Επιπρόσθετα υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος με αντιδεξιά αντανακλαστικά, αλλά υπάρχει επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος του ψηφοφόρων του κόμματος αντι-ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η όποια επιλογή στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση σημαίνει διάσπαση.

Άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί αν εκλεγεί υποψήφιος ο οποίος θα επιλέξει την απολύτως αυτόνομη πορεία, αρνούμενος να συνεργαστεί και να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ισχυρή πίεση και θα συμπιεστούν τα ποσοστά του κόμματος. Κάποιοι άλλοι όμως πιστεύουν ότι μόνο μέσα από αυτόνομη στάση θα υπάρξει ανάκαμψη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Θεωρούν ότι ένα αυτόνομο κόμμα θα μπορέσει να παίξει ρόλο ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις της επόμενης μέρας.

Υπάρχει δηλαδή μια προβολή στο μέλλον, όχι με βάση τις υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες, αλλά με αυτές που θα δημιουργηθούν μέσα από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί από τη νέα ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Η αυτόνομη πορεία, με νέα πρόσωπα στην ηγετική ομάδα και σημαντική ανανέωση συνολικά του στελεχιακού δυναμικού, θεωρούν ότι θα δώσει ώθηση στο ΚΙΝΑΛ - Δημοκρατική Παράταξη - ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς ονομαστεί. Μια εντελώς νέα ηγεσία μπορεί να επαναφέρει την Κεντροαριστερά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και όχι η ανακύκλωση παλαιών στελεχών θεωρούν οι οπαδοί αυτής της άποψης ότι είναι ο ασφαλής δρόμος για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών ισορροπιών.

Το πού θα οδηγηθούν τελικώς τα πράγματα θα αποφασιστεί σε πρώτη φάση από αυτούς που θα σπεύσουν να ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, και βεβαίως από τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγεσίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες δείχνουν ότι ενδιαφέρονται έντονα για το τι θα συμβεί στις εκλογές του συγκεκριμένου κόμματος. Η τηλεθέαση του debate την περασμένη εβδομάδας ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη του 2017. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία σημαντική άνοδο των ποσοστών του κόμματος, χωρίς ακόμα να έχει εκλεγεί νέα ηγεσία. Υπάρχουν δηλαδή σημάδια που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει εν δυνάμει περισσότερους ψηφοφόρους από τα εκλογικά του ποσοστά. Το αν αυτό που σήμερα φαίνεται ως δυναμική θα καταφέρει να το μετατρέψει σε θετική ψήφο... είναι το στοίχημα όποιου εκλεγεί στην ηγεσία.

panagopg@gmail.com